Četvrtak, 13 Juna

NAŠA POSLA: Uveličali smo Dodikovu proslavu, na potezu je Tužilaštvo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Kad medijski izvještaji devetog januara budu počinjali najviše sa rečenicom o proslavi neustavnog praznika i to kao nužnim uvodom za pitanja Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, možda od nas nekad i bude države.

Novinar naružio novinare

Ustavni sud BiH rekao je da Republika Srpska ima pravo obilježavati Dan Republike, ali da to ne može biti 9. januar. I nema se tu o čemu više raspravljati osim o pitanju zašto u nas nekažnjeno prolazi nepoštivanje sudova.

Međutim, to je pitanje u većini medija tretirano u jednoj rečenici, a o svemu drugom smo cjelodnevno informirani. Proslava se dogodila i pretvorena je u centralni medijski događaj, posebno u Federaciji BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i čelnici tamošnjih političkih stranaka, bili su u centru medijske pozornosti. Izjave poznate. I redom prenesene u medijima. Posebno u Federaciji.

Dodik je čak ponovio da se „ne odriče prava na referendum“. Detaljno je prenesena formulacija nastala iz usplahirenosti u Banjoj Luci da će „na referendumu biti donijet i novi Ustav“. Prigodni pasoši su već štampani…

Doduše, nije bilo postrojavanja Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, ali sve drugo, što nimalo ne miriše na Bosnu i Hercegovinu, dogodilo se.

I bilo do detalja preneseno u medijima. Posebno u Federaciji.

Dodik se potrudio i da sve lijepo podcrta izjavom o jedine dvije domovine srpskog naroda: Republici Srpskoj i Srbiji.

Sve što je rečeno u Banjoj Luci mogli smo vidjeti, čuti, pročitati, posebno u medijima u Federaciji.

Našlo se i pogodnog tla da novinar iz Federacije kritizira novinare u Federaciji jer, zaboga, ne čitaju presude koje komentiraju, pa se isti taj novinar našao da tumači Odluku Ustavnog suda BiH. Zaključio je novinar da proslava 9. januara nije neustavna.

Skoro da nije bilo visokih zvanica u Banjoj Luci, ali samo još Dodik i mediji koji to prešućuju, ne žele priznati da razlog tome nije što se Dodika ili Srbe ne voli, nego što je po standardima uređenih država prisustvovati slavlju koje je sud proglasio neustavnim ravno diplomatskom skandalu.

Svega je 9. januara u medijima bilo. Još više je izostalo.

Tek je jedan ovdašnji medij ovlaš analizirao naslove u srbijanskim medijima pa zaključili da su u Srbiji tog dana grudi jedne obdarene srbijanske pjevačice bile atraktivnija vijest od Dodikove parade.

Inače je svečanost u Republici Srpskoj posmatrana kroz medije, a posebno u Federaciji, za neupućene ličila na događaj svjetskog značaja.

Tek kroz reakcije Ambasade SAD-a naglašeno je da je proslava „kršenje vladavine prava“ te da „oni koji to čine, moraju za to odgovarati“.

I iz Delegacije EU u BiH podsjetili su da je Ustavni sud BiH proslavu Dana Republike Srpske 9. januara proglasio neustavnim.

Generali nakon bitke

I sad će Dodik u svom maniru vjerovatno reći, šta nama tu stranci ima da pričaju.

Ali, nakon 9. januara nameće se vrlo ozbiljno pitanje: A ko će drugi?

Političari? Možda. Ali kao „generali nakon bitke“.

Mediji? Možda, ali kad se teret odgovornosti s novinarskih pleća rasporedi i na pleća vlasnika medija.

Tužilaštvo BiH? Da.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.