Utorak, 23 Jula

Narodu malo hljeba i puno Dodika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dodik se mogao oglušiti na poziv za sjednicu Predsjedništva BiH i uopće ne bi bilo dileme da li je ozbiljan u nakani da bojkotuje državne institucije. Ali nije. Ponovo nas časti nedorečenostima pa ne znamo precizno šta se događa.

Milomir Savčić, kada ga je došla privesti državna Sudska policija mogao je da pozove entitetski MUP da ga štiti kako je prije nekoliko dana obećao Dodik ako se „njihove“ krene hapsiti. Ali nije. Sudska policija Savčića nije našla na adresi. Otkud sad da se Savčić plaši „nemoguće“ države?

Nedavno istraživanje BIRN-a kaže da je nakon Inckove dopune Krivičnog zakona BiH, drastično smanjeno negiranje genocida u javnom prostoru.

Koliko god se određeni politički centri opirali pozitivnim trendovima nevidljivim od stalne medijske prašine koju planski podižu, mnogo je pokazatelja da države Bosne i Hercegovine ipak, uprkos svemu, itekako ima.

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Važne se stvari događaju ovih dana ali ih je teško razaznati jer je fokus opet na Dodikovom jurišanju na pamet, prije svega kolega u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, pa opozicije u bh. entitetu Republika Srpska, koja po ko zna koji put ne zna šta ju je snašlo.

Ponovo Dodik juriša i na pamet građana, da imaju šta čitati i komentirati dok godišnji odmor provode u kući jer nemaju para.

Elem, novu nam je temu Dodik „nabacio“: je li sudjelovao, odnosno, glasao na sjednici Predsjedništva BiH o mandatu Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine?

Sazvali sjednicu „i evo šta im se dogodilo“

Da li je Dodik sudjelovao u radu državnih institucija i prekršio dogovor u bh. entitetu RS o bojkotu države, a koji je lično inicirao?

Znači li to da je opet „pokleknuo“.

Da je ozbiljnih kadrova, pravnika i inih savjetnika koje plaćamo u Predsjedništvu BiH, vrlo bi lako bilo prema Poslovniku o radu Predsjedništva, odnosno Ustavu Bosne i Hercegovine, precizirati šta se stvarno dogodilo.

Poslovnik predviđa mogućnost sudjelovanja sjednici Predsjedništva ovlaštenog člana Kabineta sa mogućnošću izjašnjavanja ali ne i glasanja.

Ali šta se stvarno dogodilo?

Prezentiraju se skenirani mejlovi o izjašnjavanju člana kabineta ali su informacije nedorečene.

Kupusaju se termini sudjelovao i glasao a to nije isto.

Da li je javno objavljena korespodencija između članova Predsjedništva i nadležnih službi kompletna? Šta ona znači?

Pošto jedan član Predsjedništva u slučaju odsustva glasa e-mailom, da li je to jedini trag i postoji li još neki e-mail o Dodikovom postupanju?

I ako nije glasao, da li to znači da je ipak sudjelovao u radu Predsjedništva?

Šta ukupna situacija znači za Centralnu banku BiH čijem Upravnom vijeću mandat ističe danas (10. augusta) i odluka Predsjedništva je važna za daljnje funkcioniranje jednog od bedema države?

A s Centralnom bankom, zna to Dodik, nije se igrati.

Da je Milorad Dodik htio da bojkotuje rad državnih institucija nikakvog odgovora na poziv na sjednicu Predsjedništva ne bi ni bilo. Dakle, ne bi bilo ni dileme koja je danas rangirana kao vijest dana.

Zašto polovičnim, nejasnim potezima ponovo zbunjuje, dezorijentira, unosi pometnju?

Prisjetimo se sličnih, zbunjujućih rasprava o ANP-u. Je li? Nije! Jeste!…

Na koncu se svi ušutjeli a BiH se nezaustavljivo približava članstvu u NATO-u.

Drugi, vrlo znakovit događaj zbog kojeg pada u vodu nedavna antidržavna halabuka iz RS-a je kada Sudska policija Bosne i Hercegovine, Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije RS-a, „nije pronašla na kućnoj adresi“.

Sudski policajci su došli da ga privedu jer mu je Sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane. Savčiću je počelo suđenje zbog genocida u Srebrenici.  

Tužilaštvo je zatražilo pritvor jer je Savčić, nakon što je Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona, gostujući u medijima govorio o genocidu u Srebrenici, što mu nije dozvoljeno.  

Skoro je Dodik izjavio: „Policija RS-a je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprječavati“, prenijela je ATV i brojni drugi mediji.

Zašto onda Savčić nije pozvao policiju entiteta i tražio zaštitu nego je navodno zbrisao? Kako to sad da se Savčić plaši „nemoguće“ države čije organe politički predstavnici iz RS-a navodno bojkotuju?

Moglo bi se naći još primjera koji ukazuju na „rupe u priči“ iz RS-a ali podsjetimo na nedavno istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN). Od 23. jula, kada je bivši visoki predstavnik Valentin Incko donio odluku o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom je negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca krivično djelo kažnjivo zatvorom, do 1. augusta (nekoliko dana nakon što je Zakon stupio na snagu) pratili su Twitter i dnevnike javnih servisa i izjave vezane za genocid.

Kreiranje stvarnosti

Njihovo istraživanje pokazalo je drastično manje negiranja genocida u javnom diskursu. Pametnom dosta.

Problem je, međutim, što se „rupe u priči“ iz RS-a, iz mnogo političkih centara iz oba bh. entiteta koriste za daljne elektrisanje ionako uzavrele političke situacije u Bosni i Hercegovini a zanemaruje važan signal, da se u praksi baš i ne događa sve onako kako bi neki željeli da izgleda i na čemu temelje politički tron, i zbog čega je država decenijama zarobljena u osrednjosti. Nema tu mnogo principa ni ideala.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.