Utorak, 23 Jula

Najznačajnije novine za obrtnike koje donosi novi Zakon o obrtu u Federaciji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH 9. septembra 2021. usvojen je novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH. Prijedlog Zakona je prethodno, 5.  jula 2021. godine, dobio podršku i Predstavničkog doma. S obzirom na to da je novi Zakon donio brojne pozitivne pomake u definisanju i mogućnostima za obrtnike, pročitajte šta su ključne prednosti novog Zakona za trenutne obrtnike ali i za one koji se tek imaju namjeru baviti obtničkim djelatnostima.

Autor: N. K.

Najznačajnija promjena u Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodni propis, a što je ranije izazivalo značajne operativne probleme obrtnicima, jeste da je novim Zakonom obrtnicima omogućeno dobijanje carinskog broja.

Jeftinije poslovanje

Dobijenjem carinskog broja obrtnicima je omogućen uvoz repromaterijala i izvoz proizvoda. Prema ranijem Zakonu, obrtnici su se uglavnom “snalazili” preko posrednika koji su za te usluge uzimali provizije, što je poskupljivalo poslovanje obrtnika.

Obrtniku je sada omogućeno da uz osnovnu djelatnost obavlja i druge djelatnosti koje nadopunjuju osnovnu djelatnost. primjera radi, vlasnik automehaničarske radnje može sam kupovati rezervne dijelove, ugrađivati ih u automobile kupaca i izdavati fakture, kako za uslugu popravke automobile, tako i za prodaju ranije kupljenog rezervnog dijela.

Novim zakonom ograničava se izvršenje nad imovinom obrtnika, na način da imovina potrebna za rad obrtnika ne može biti predmet izvršenja. Prethodnim zakonom obrtnik je cjelokupnom svojom imovinom odgovarao za obaveze svog obrta.

Manje dokumentacije

Smanjuje se potrebna dokumentacija za registraciju obrta jer će dio dokumentacije prikupljati općinski ili gradski službenici po službenoj dužnosti.

Zakonski je utvrđen rok od sedam dana za donošenje rješenja o registraciji obrta.

Novi zakonom omogućeno je obavljanje obrta a da obrtnik ne mora imati za tu djelatnost odgovarajuću diplomu. Intencija zakona je da svako ko ima znanje za obavljanje određene djelatnosti i ima mogućnost da to svoje znanje “unovči”, odnosno proda, može raditi obrtničku djelatnost koju želi.

Svi penzioneri mogu registrovati dopunsku djelatnost i ako nisu stekli punu penziju od 65 godina starosti ili 40 godina staža osiguranja.

Zakonom je predviđeno uspostavljanje registra za obrt koji će biti obavezan čime će se na nivou Federacije BiH uspostaviti jedinstvena evidencija obrtnika. Takve evidencije do sada nije bilo jer se obrt registruje na nivou općina, odnosno gradova, a trenutno nema koordinacije kada je u pitanju evidencija obrtnika na nivou Federacije BiH.

Mogućnost za članove porodice

Članovi porodice (bračni drug, djeca, roditelji, usvojenici i usvojiteljii lica kojeg obrtnik izdržava) mogu pomagati obrtniku u obavljanju obrta bez zasnivanja radnog odnosa i to na način da moraju raditi u prisustvu obrtnika.

Zakon nije predvidio šta u slučaju kada je obrtnik bolestan ili iz nekog drugog razloga opravdano odsutan.

Obrt prestaje po sili zakona, rješenjem nadležnog organa kada se utvrdi da obrtnik ne radii ili prestane plaćati poreze i doprinose i obrtnik po tom pitanju ne mora poduzimati nikakve radnje na gašenju obrta.

Megafon.ba    

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.