Utorak, 23 Jula

Na evidencijama nezaposlenih u BiH najviše osoba sa VKV i KV stepenom kvalifikacije, u svijetu traženim zanimanjima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovakve statistike o kvalifikacionoj strukturi evidentiranih nezaposlenih govore da su proizvodnja i stvaranje novih vrijednosti u Bosni i Hercegovini na izuzetno niskom nivou.

Autor: Megafon.ba

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine objavljenim 20. jula 2021. godine, o registriranoj nezaposlenosti u zemlji, broj nezaposlenih u maju 2021. iznosio je 395.999.

Od toga je 227.480 žena.

Analiza registriranih nezaposlenih prema kvalifikacionoj strukturi pokazuje da je najveći broj nezaposlenih, 126 788 osoba, sa VKV i KV kvalifikacijom.

Ovakve statistike govore da je proizvodnja i stvaranje novih vrijednosti u BiH na izuzetno niskom nivou a također su protivne logici ukoliko se posmatraju u svijetlu sve češćih apela poslodavaca kojima nedostaje kvalifikovane radne snage iz specifičnih zanatskih zanimanja.

Iako ne postoje zvanični i objedinjeni podaci za BiH o broju osoba koje su posljednjih godina zbog posla napustile zemlju, koliko je poznato, u inostranstvo najvećim dijelom odlaze upravo osobe sa srednjom školom ali kvalificirane u određenim oblastima i imaju stepen kvalifikacije VKV I KV.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.