Utorak, 23 Jula

Na Autoputu A1 počinje montaža punionice za električna vozila

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Punionica za električna vozila na Autoputu A1 kod Sarajeva trebalo bi da bude u funkciji najkasnije do jeseni ove godine. Iako je za sada na bh. cestama samo 43 električna vozila, ne treba zanemariti potrebe vlasnika hibridnih i vozila čiji su vlasnici inostrani turisti.  

Autor: Megafon.ba

Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Energoinvest SUE d.d. Sarajevo potpisali su 7. aprila 2021. godine ugovor o nabavci, ugradnji i puštanju u rad punionice za električna vozila na Autoputu A1 na Koridoru Vc. Vrijednost ugovora je 55.500 KM bez PDV-a a punionica bi bila stacionirana u dijelu Autoputa gdje se nalazi odmorište Lepenica.

Na cestama u BiH 43 električna vozila

Ugovorom je predviđeno da kompletan posao bude okončan za 150 dana, tako da bi vlasnici električnih vozila punionicu mogli imati na raspolaganju najkasnije do jeseni ove godine.  

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (Autor A. Jazić, Al Jazeera, 21. januara 2021.), u Bosnu i Hercegovinu je prvo električno vozilo uvezeno 2017. godine, kada ih je bilo ukupno deset; 2018. – sedam; 2019. – četrnaest, a za prvih 11 mjeseci prošle godine dvanaest.

Prošle godine je kataloška vrijednost uvezenih elektičnih automobila u BiH iznosila 1,01 milion KM.

Trenutno na bh cestama imamo 43 električna vozila i taj se broj smatra simboličnim. U ovaj broj nisu uračunata hibridna vozila i vozila koja koriste bh. ceste a vlasnici su inostrani turisti.

U Evropi i svijetu zabilježen je uzlazni trend korištenja čistije energije za pogon vozila čime se smanjuje i zagađenje okoliša.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.