Petak, 14 Juna

Muški u fotelje a žene u muško krilo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne morate dijeliti političke, ideološke a ni stavove o životu, ne morate poštovati nečiji profesionalni put, izbor bračnog partnera. Možete među svoja četiri zida daljinskim upravljačem gađati TV kad ih vidite, ali morbidnost, žestina, mržnja, a posebno seksizam koji izbijaju iz javno objavljenih komentara na račun kandidatkinja za izbore su zastrašujući. I govore više o nama nego o ženama na koje se odnose.

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Sve smo mi Bosanci i Hercegovci, baš sve. Filozofi, politički analitičari, stratezi vojni i ljubavni, demokrate, antifašisti i ostalo anti, ali što smo licemjerni, premca nam nema.

Dobila je što je tražila

Puna nam usta majki, žena, poštovanja, porodice, osuda seksizma, ali ako je ikako moguće kad se događa tamo negdje daleko, najbolje bi bilo na drugom kontinentu. Recimo, kad Ronalda osumnjiče za silovanje. A Ronaldo je Ronaldo. A fudbal je važan. Pa sad, vrlo je upitno uopće i koga se tu brani. Jer šta je ona uopće radila s njim u hotelu? Pita komšija ali boga mi i kona. Pa tražila to što je dobila, eto šta je. Ne znamo ni je li se dogodilo ali zna naš narod ko je kriv. Takvi smo mi pametni.

Znamo i da nam treba više žena u vlasti. Puna nam usta podrške kandidatkinjama za opće izbore, ali ako u nedelju presude glasovi komentatora s internet portala i društvenih mreža, osim ako nemate snažnu podršku stranačke baze, žene drage, džaba vam trud, nezadovolj(e)ni muževi i sve nespremljene pite i sarmice.  

Jer komentatori su živi ljudi. Imaju kuću, računare i pametni telefon. Imaju struju, imaju i internet. Znaju i gdje treba da saspu svoje morbidnosti. Dakle, nije to neka tamo alaša iz šume. I doći će da glasaju u nedelju. Da, hoće. Za muškarce, naravno.

Vi ste žene vaših muževa

Jer niste vi žene više ni za kuhače. Ogoljene ste. I trepavice vam razotkrili. Nalijepile lažne trepavice za bilborda. Zaboga! Morate biti prirodno lijepe kao neka talijanska filmska diva. Jeste da onda ne možete biti pametne, jer kako to može, lijepa i pametna, ma hajte molim vas.

I frustrirane ste. Niste zadovoljne muževima pa bi s tuđim da sjedite u vlasti. Pa vi niste prave, pravcate žene. I ne vrijede vam diplome. Sumnjive su. Ko zna kako ste ih stekle jer žene ste. Džaba vam akademske titule. Vi profesorice? Aha, ali preko kreveta. Vi jeste žene, ali žene vaših muževa.

Preblag je ovo tekst za komentare s portala i društvenih mreža koji su ga potakli. Bude tu i poziva na linč svake vrste, „natezanje“ i njih i djece im.

Ne morate dijeliti političke, ideološke a ni stavove o životu, ne morate poštovati nečiji profesionalni put, izbor bračnog partnera. Možete među svoja četiri zida daljinskim upravljačem gađati TV kad ih vidite, ali morbidnost, žestina, mržnja, a posebno seksizam koji izbijaju iz javno objavljenih komentara na račun kandidatkinja za izbore su zastrašujući. I govore više o nama nego o ženama na koje se odnose.

Seksizam naš nasušni

Navest ćemo neke „lajt komentare“ , uglavnom seksističke, na tekstove u kojima kandidatkinje govore o profesionalnom uspjehu. Komentari su o Željki Cvijanović, kandidatkinji SNSD-a za predsjednicu Republike Srpske, dr. Diani Zelenika, kandidatkinji Koalicije Hrvatsko zajedništvo za članicu Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, prof.dr. Sebiji Izetbegović, kandidatkinji SDA za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, prof. dr. Adisi Omerbegović -Arapović kandidatkinji SBB-a za Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.  

O Cvijanovićki

Znači, duet Cvijanović – Salkić, Beauty and the Beast!

Imas keša dro..uljo uradi makar plastičnu operaciju da ličiš na žensko ccc

Ući će u povijest kao prva trans – predsjednica u Europi

O Zelenika

Hoće li Mostarac sa najvećim dobiti lijekove…besplatno?

A jest grdna u pm

Eno iza leđa Čović joj gura, pardon, se gura

O Izetbegovićki

Da ne bi SDA i naivnog Bakira, još bi bila čobanica u rodnim Golubovcima!

Vidi se čija je žena.. Tačno isto prosipanje lafine kao što to čini i njen Bakir…

Hoce li biti seksa večeras

O Omerbegović – Arapović

Nuto Adisa, zemljo otvori se. Vidi mu žene ko poglavica Sijuksa

Na zadnjoj slici, ko da je dijete izgubila

Nisi ti dušo za politike ti si za pornića

U nas sve muško, mašala

Eto to su ti neki “lajt“ komentari jer za prenošenje onih eksplicitnijih možda bi nam Google mogao suspendirati portal.

Ali, tako im i treba kad su ostavile prazne kuće, isključile šporet, tetovirale obrve i one bi da nam kroje kapu. Pa nismo mi Hrvatska da nam žena bude predsjednica. Nismo Srbija da nam premijerka i najmanje petina Vlade budu žene. Zaboga, nismo mi Albanija, doduše u prošlom mandatu, ali u njih bar ikako žena odlučivala.

I bolje je da se zaustavimo na Balkanu jer mogli bi stići do Merkelove.

Neka nama nas. U nas je sve muško, mašala. A ako su i kandidati za izbore onda su „samo“ kriminalci, lopovi, uhljebi. Sugerira to odmah neku sposobnost, jer treba imati „znanja“ i za „zaobići zakon“.

Kada se komentiraju žene, upire se prstom u fizički izgled, odnos s muževima, spominju seks, kuhače i metle. A ako nije udata i još nije majka, e onda je lezbejka, a lezbejke u vlasti?! Zaboga!

Zašto šute žene

A ako mislite da nema ogavnijih komentara od ovih što smo naveli kao primjer, čitajte. I niko te komentare ne briše. Ono malo (uglavnom žena) iz nevladinog sektora ili iz agencija za ravnopravnost spolova reagira, ali zbog raznih konstrukcija iznesenih u komentarima o kandidatkinjama za izbore malo ko glasnije protestira. Jednako zastrašujuće je što se na komentare i žene hihoću.

Megafon.ba         

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.