Četvrtak, 13 Juna

Ministarstvo trgovine FBiH: Cijene goriva u Federaciji i 3,61 KM po litru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Mediha Tabaković

Cijena nafte na svjetskoj berzi u proteklim je danima pala za preko 12%, iako se zbog ratne situacije sa Ukrajinom i Rusijom očekivalo znatno povećanje cijena naftnih derivata.

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, cijene nafte su danima u porastu. I pored inspekcijskih nadzora cijene konstantno rastu.

INSPEKCIJA STALNO NA TERENU

Iz Federalnog ministarstva trgovine za Megafon navode da je u  skladu sa Zakonom o kontroli cijena doneseno Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da privredni subjekti, odnosno, benzinske pumpe dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci), radi evidentiranja i praćenja.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji  Bosne i Hercegovine na dan 11.03.2022. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,77 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,97 KM/litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 11.03.2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 -BMB 95 iznosi od 2,46 do 3,16 KM/litru;

– DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,66 do 3,61 KM/litru.

S ciljem sprječavanja enormnog povećanja cijena nftnih derivata Vlada Federacije BiH je donijela mjere neposredne kontrole cijena i propisala marže u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata.Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Navedenom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Odluka je na snazi i primjenjuje se od 03.04.2021. godine.

Kontrolu nad primjenom Odluke vrše federalni i kantonalni tržišni inspektori u kontinuitetu, sve dok je navedena Odluka na snazi.

Također, iz Federalnog ministarstva trgovine napominju da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših. Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi GooglePlayStore i  za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na AppStore servisu.

Aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine:  www.fmt.gov.ba

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.