Utorak, 23 Jula

Ministar Drljača za Megafon: Poslodavcima nedostaje radnika, traže lakše zapošljavanje stranaca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Liberalizacijom uvoza deficitarne radne snage će se poboljšati uslovi na tržištu rada, odnosno, tržište rada će biti učinkovitije, što će doprinijeti povećanju proizvodnje i zapošljavanja“, kaže federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Autor: Mediha Tabaković

Nedostatak radne snage u Bosni i Hercegovini, prema ocjenama poslodavaca je u dramatičnoj tački te su pokrenuli inicijativu liberalizacije zapošljavanja stranaca.

Od federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače i predstavnika Federalnog zavoda za zapošljavanje, na nedavnom su sastanku zatražili pomoć za liberalizaciju procedura bez kojih ne mogu zaposliti strane državljane.

MANJAK GRAĐEVINARA I UGOSTITELJA

„Liberalizacijom uvoza deficitarne radne snage će se poboljšati uslovi na tržištu rada, odnosno, tržište rada će biti učinkovitije, što će doprinijeti povećanju proizvodnje i zapošljavanja, kao i povećanju konkurencije i kvaliteta radne snage“, kazao je u odgovoru za Megafon federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Ministar Drljača je naznačio da ovo Ministarstvo nije nadležno za azil i migracije, jer su to pitanja za državni nivo.

Sastankom su ipak pokazali spremnost da se ovo pitanje rješava. 

„S obzirom da je u Bosni i Hercegovini kao i u Federaciji Bosne i Hercegovine aktuelan problem nedostatka kvalificirane radne snage naročito u građevinskoj, prerađivačkoj industriji i sektoru ugostiteljstva poslodavci su iskazali neophodnu potrebu za zapošljavanjem stranih radnika u navedenim sektorima djelatnosti koji će nadokanditi manjak domaće kvalificirane radne snage.

Tim povodom, na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, 26. 01. 2022. godine održan je zajednički sastanak predstavnika Federalnog ministarstva rada i  socijalne politike sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje, na kojem su prezentirani problemi koji se odnose na dugotrajnost procedura za uvoz deficitarne radne snage, kao i drugi problemi u vezi sa zapošljavanjem stranaca, što u nedostatku radne snage otežava poslovanje.

Također, razgovaralo se i o pravnom okviru kojim su uređena navedena pitanja, a koja su u većem dijelu uređena propisima na državnom nivou“, kazao je ministar Drljača.

Na sastanku je izražena je spremnost svih učesnika da u narednom periodu utvrde konkretne korake koje trebaju poduzeti i mehanizme za rješavanje ovog važnog pitanja.

INICIJATIVA SE NE ODNOSI NA MIGRANTE

Ministra Drljaču pitali smo da li se liberalizacija uvoza radne snage odnosi na migrante koji već borave u našoj zemlji.

„Zakonom o zapošljavanju stranaca utvrđeni su uvjeti, način i postupak zapošljavanja stranih državljana i osoba bez državljanstva u Federaciji Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu navedeno Federalno ministarstvo rada i socijalne politike nije nadležno za pitanja koje se odnose na oblast migracija kao i na pitanje koje se odnosi na prava migranata.

Napominjemo, da je politika i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine kao i pitanja koja se odnose na prava migranata i rješavanja problema u vezi sa migrantskom krizom“, navodi ministar Drljača.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.