Subota, 2 Marta

Merima Osmanović: Prvo očisti svoj prag i sredi svoju avliju pa tek onda možeš dalje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Septembar je mjesec u kojem se obilježava Međunarodni dan mira, ali članice Udruženja mladih „Trik“ iz Kalesije, kaže nam predsjednica Merima Osmanović, ne žele da samo zvanični datum bude obilježen i da samo tog dana budu aktivne, već izvjesno vrijeme u svojoj lokalnoj zajednici animiraju mlade da razmišljaju i razgovaraju o vrijednostima mira. Uz to, kaže, dokazuju da „mala“, lokalna udruženja mogu da čine velike stvari, jer u izgradnji mira treba krenuti od svoje avlije.

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Mladima je u Bosni i Hercegovini, kaže za Megafon Merima Osmanović predsjednica Udruženja mladih „Trik“ iz Kalesije, ostavljen teret na plećima, da svakodnevno i uporno grade mir.

„Od završetka agresije mi još uvijek nosimo taj teret, mi smo te osobe koje grade mir. Nažalost, mi još uvijek nemamo mira u kojem treba da živimo nego treba da ga gradimo. U svim normalnim okolnostima, bar tako je u razvijenim zemljama, taj mir treba da živimo a ne da ga tek gradimo“, kaže Merima.   

VELIKE PORUKE NA MALOM KOMADU PAPIRA

Naša sagovornica rođena je 2000. godine, apsolventica je Međunarodnih odnosa i diplomatije. Kaže da ne razmišlja da ide vani dok ne pokuša stvoriti sebi prilike u Bosni i Hercegovini.

Mladi Kalesije odazvali se akciji Udruženja Trik (Foto: N.Š.K./Megafon)

„Planiram da ostanem ovdje i volim da kažem da jedino ako me nužda natjera, da zaista nemam nikakvih mogućnosti ni prilika koje bi me zadržale u ovoj državi, tek onda ću da odem. Još uvijek sam tu i moji planovi su da se izgrađujem u Bosni i Hercegovini i da se trudim da i svojoj generaciji, ali i onima koji dolaze iza mene, punudim nešto novo i da osjete i ljepotu koju imamo ovdje.

Ja sam svjedok i volim to da napomenem, da zaista postoje mogućnosti, postoje prilike i trebamo sve da iskusimo pa tek ako ne budemo imali prilika da napredujemo, onda da odemo“.

Članice Udruženja „Trik“, između ostalog, ovih dana su pokrenule i uličnu akciju pisanja poruka o miru. Trude se, kaže naša sagovornica, posebno animirati mlade da na komadiću papira napišu šta je za njih mir. Da sudjeluju u akciji i da kad Udruženje objavi poruke, da vide kakve će biti reakcije javnosti u njihovoj sredini.

Pisanje poruka mira kao animacija za razgovor o toj temi (Foto: N.Š.K./Megafon)

„Mir se gradi u svojoj avliji. Mi imamo tu generalnu politiku pa se čini da udruženja uspijevaju samo u većim gradovima. Evo Kalesija je jedan dokaz da omladinska udruženja i organizacije koja zaista žele nešto postići, da to mogu ostvariti. Ono što nas tjera naprijed i zahvaljujući čemu tri godine opstajemo jeste ta naša želja i ljubav prema volonterizmu, aktivizmu i svemu onome što želimo da gradimo u državi, ali prvenstveno u svojoj zajednici.

Što kažu, prvo očisti svoj prag i sredi svoju avliju pa tek onda možeš ići dalje. I mi se nekako vodimo time, želimo da poboljšamo uslove življenja u svojoj zajednici pa tek onda treba da idemo na viši nivo“.

KROZ AKTIVIZAM SAM I „PROPRIČALA“

Merimi Osmanović je, kaže nam, mirovni aktivizam važan u izgradnji prilika za ličnu i budućnost njenih vršnjaka, a svojevremeno joj je spasio i zdravlje. Kada je imala samo sedam godina preživjela je šok zbog posljedica strujnog udara. Četiri godine nije mogla da govori.

Osmanović: Mirovni aktivizam je recept za bolje sutra (Foto: N.Š.K./Megafon)

„Volim da pomenem taj primjer, iako nekad nije toliko ugodan, ja sam imala tešku nesreću i četiri godine nisam pričala. Od 13. godine sam se uključila u jedno udruženje i zahvaljujući podršci mojih roditelja, to je doprinijelo da se aktiviram i, kako ja volim da kažem, da propričam. I evo, nekoliko godina nakon toga, ja sam osoba koja je organizovala brojne akcije u svojoj lokalnoj zajednici koje nose snažne poruke i to je dokaz da se sve može kad se hoće“, kaže Merima Osmanović .

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.