Utorak, 23 Jula

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Umjesto zapošljavanja, institucionalizirana diskriminacija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Maida Varga

Svaki poslodavac u Federaciji Bosne i Hercegovine prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, dužan je na 16 radnika zaposliti osobu sa invaliditetom. Međutim, Zakon je kao alternativu tome predvidio i mogućnost da umjesto zapošljavanja osobe, poslodavci plate novčanu naknadu, opciju kojoj nerijetko pribjegavaju.

Zato vrijedi i danas, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, podsjetiti na ovu diskriminatornu zakonsku odredbu jer država koja treba da potakne zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pružanjem alternativne mogućnosti zapravo legalizira moguću diskriminaciju.

Zapošljavanje ili punjenje budžeta Fonda?

Prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom preduzeće ili institucije koje imaju preko 16 zaposlenih, u slučaju da ne zaposle osobu sa invaliditetom plaćaju 25 posto prosječne plate. U RS-u je to 0,5 posto u odnosu na bruto platu svih zaposlenih u tom pravnom subjektu.

Preduzeća koja zapošljavaju manje od 16 zaposlenih plaćaju naknadu u iznosu od 0,5 posto bruto plate svakog zaposlenika. Nerijetko se poslodavci opredijele za ovu drugu opciju.

Pitanje je, ukoliko u određenim proizvodnim ili uslužnim djelatnostima, posebno u privatnim firmama koje ovise isključivo o  sopstvenim prihodima ne postoji mnogo mogućnosti za zapošljavanje još jedne osobe ili ukoliko na tržištu rada ne postoji osoba sa invaliditetom sa potrebnom kvalifikacijom, zašto se ovaj vid stimulacije zapošljavanja osoba sa invaliditetom ne podstiče u institucijama države?

Posebno je zabrinjavajuća takva praksa u organima javne uprave na svim nivoima ili u fondovima.

Dakle, ukoliko poslodavac ima više od 16, 32, 48… zaposlenih, zapošljavanje 1,2,3… osoba sa invaliditetom za njega znači samo dodatni trošak neto primanja. Istina, on će plaćati doprinose i poreze za svakog uposlenika pa i invalidnu osobu, ali će biti oslobođen plaćanja naknade Fondu čime će se u konačnici njegov dodatni trošak svoditi samo na neto primanja novouposlene osobe sa invaliditetom.

Ono što je Zakon trebao predvidjeti jeste pod kojim uslovima je moguće izbjeći zapošljavanje osobe sa invaliditetom.

Jedan od načina zapošljavanja osoba sa invaliditetom je pokretanje vlastitog biznisa ali je nerealno očekivati da svaka osoba sa invaliditetom bude poduzetna jednako kao što to nije ni svaka osoba bez invaliditeta.

Pošto je cilj zakona bio olakšanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, na opisani način nije postignuta svrha, jedino su kanalisani novi prilivi novca federalnom Fondu za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.