Utorak, 23 Jula

Ime umrle osobe na biračkom spisku može prijaviti samo uža porodica

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je objavila vodič za postupanje građana ukoliko imaju informacije da se na biračkom spisku nalaze umrli. Međutim, procedura je takva da promjenu na spisku zapravo može izvršiti samo uža porodica umrlog, jer kao dokaz treba priložiti izvod iz matične knjige umrlih.

Autor: Megafon.ba

Centralna izborna komisija BiH je na svojoj službenoj web stranici, prema datumu navednom ispod dokumenta, 10. augusta objavila Vodič za prijavu podataka o umrlim osobama u podacima Privremenog/Centralnog biračkog spiska. A izvodi iz Privremenog biračkog spiska bili su izloženi mnogo ranije, od 18. jula do 17. augusta 2020. godine.

Za izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara izvodi su dostupni od 23. augusta i mogu se provjeriti još do 22. septembra.

Kada se detaljno pročita uputstvo, zapravo je provjera podrazmijeva/la angažman članova porodice jer prema uputstvu za postupanje nadležnih službi, eventualna prijava je morala biti potkrijepljena izvodom iz matične knjige umrlih a pristup tom dokumentu ima samo uža porodica.

Porodicama umrlih prepušten posao nadležnih

U nastavku pročitajte na koji se način može/mogla prijaviti promjena u Biračkom spisku:

„Izvodi iz Privremenog biračkog spiska izloženi su u centrima za birački spisak, mjesnim zajednicama i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja Privremenog biračkog spiska (internet stranica, oglasna ploča općine/grada …), kako bi državljani BiH s biračkim pravom imali pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnih tijela.

Pozivamo sve osobe da izvrše uvid u izvod iz Privremenog biračkog spiska u svojoj općini/gradu, te ako raspolažu informacijom o eventualnom postojanju podataka o umrlim osobama u evidenciji Privremenog biračkog spiska, da centru za birački spisak u svojoj općini/gradu prijave navedenu informaciju.

Neophodno je da prilikom prijave navedene činjenice o postojanju umrle osobe u evidenciji Privremenog biračkog spiska, centru za birački spisak dostavite i raspoloživi dokument o navedenoj činjenici.

Napominjemo da, ukoliko raspolažete podatkom o mjestu smrti osobe, isti dostavite ili pokušate pribaviti, jer je navedeni podatak od ključne važnosti za provođenje postupka provjere da li je osoba upisana u matičnu knjigu umrlih.

Po zaprimanju informacije o eventualnom postojanju umrle osobe u evidenciji Privremenog biračkog spiska, centar za birački spisak će kod nadležnog matičnog ureda izvršiti relevantne provjere podataka, a o načinu dostave povratne informacije će vas informirati službenik centra za birački spisak.

Postupak provjere podataka za umrlu osobu podrazumijeva provjeru podataka upisanih u svim službenim evidencijama nadležnih organa, a nepodudaranje navedenih podataka je čest razlog iz kojeg umrla osoba nije uklonjena iz evidencije Centralnog biračkog spiska.

Također, jedan od razloga je i ukoliko činjenica smrti za navedenu osobu nije upisana u matičnu knjigu umrlih. U navedenom slučaju potrebno je podnijeti zahtjev nadležnom općinskom organu za upis u matičnu knjigu umrlih. O načinu upisa činjenice smrti možete se informirati u nadležnom matičnom uredu u vašoj općini/gradu.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.