Utorak, 23 Jula

Majkl Marfi, novi američki ambasador u BiH: Radit ću na promociji ključnih reformi za BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Majkl Marfi (Michael J. Murphy) predao je danas u Sarajevu svoje akreditive ambasadora Sjedinjenih Američkih Država predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću, saopćeno je iz Američke ambasade u Sarajevu.

“Sretan sam što ću voditi poslove moje vlade fokusirane na podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države nastaviće raditi sa vašom zemljom na tome da ona bude čvrsto usidrena u evroatlantsku zajednicu država“.

ODGOVORNIJA VLAST

„Sjedinjene Države podržavaju očekivanja i želje svih građana Bosne i Hercegovine da njihovi izabrani lideri – na svim nivoima – rade na tome da obezbijede efikasniju, transparentniju i odgovorniju vlast, kao i kvalitetnije ekonomske prilike. Sjedinjene Države takođe podržavaju očekivanja građana u vašoj zemlji da njihovi lideri svoje vrijeme i energiju usmjere na izgradnju svjetlije političke i ekonomske budućnosti Bosne i Hercegovine, uključujući promociju trajnog mira i istinskog pomirenja.

Biće mi zadovoljstvo raditi s vama i vašim kolegama u Predsjedništvu, kao i sa svim liderima u Bosni i Hercegovini na promociji reformi koje su ključne da bi Bosna i Hercegovina ostvarila svoj veliki potencijal”, kazao je predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željku Komšiću novi američki ambasador u našoj zemlji.

Američki ambasador planira održati konferenciju za medije u skoroj budućnosti, tokom koje će govoriti o ključnim prioritetima Vlade Sjedinjenih Američkih Država za vrijeme svog mandata u Bosni i Hercegovini.

ISKUSAN DIPLOMATA

Ambasador Marfi profesionalni je diplomata, jedan od viših zvaničnika Ministarstva inostranih poslova u rangu ministra savjetnika.

U periodu između 2006. i 2009. godine bio je šef Političkog odjela u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Prije stupanja na dužnost u Bosni i Hercegovini, ambasador Murphy bio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju od juna 2018. do septembra 2021. godine, kada je bio zadužen za evropska sigurnosna pitanja što je uključivalo i odnose SAD sa NATO savezom i OSCE, te za arktička sigurnosna pitanja i bilateralne odnose SAD sa Danskom, Estonijom, Finskom, Islandom, Irskom, Latvijom, Litvanijom, Norveškom, Švedskom i Ujedinjenim Kraljevstvom.

(Izvor: Saopćenje Ambasade SAD-a u BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.