Utorak, 23 Jula

Lokalni izbori u BiH: Sarajlije kaznile SDA, Banjalučani SNSD, Tuzlaci dosljedni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Ovogodišnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su, prema još uvijek nepotpunim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK BiH), donijeli drastične promjene na terenu. Građani su, po svemu sudeći, odlučili glasati za promjene.

Glasači dali šansu opoziciji

SDA je izgubila podršku glasača u sarajevskim općinama Centar i Novo Sarajevo a osim toga je opozicija, oličena u „Sarajevskoj četvorci“ ( NiP, NS, SDP BiH i NBL), velikom prednošću u glasovima za načelničke pozicije osvojila nadmoćnu pobjedu. Kandidat „Četvorke“ Srđan Mandić je novi načelnik Općine Centar a Nermin Muzur bit će načelnik Ilidže, kojom je tokom nekoliko mandata vlast imala SDA.

Komentirajući ovakav rezultat izbora, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović je na konferenciji za medije kazao kako su izgubili Sarajevo ali pobijedili u BiH, obrazloživši to podatkom da su u nekim gradovima, poput Živinica ili Bosanskog Petrovca, gdje do sada nisu vladali, ove godine osvojili načelničke mandate.

Težak izborni poraz doživjeli su u SNSD-u, gubitkom gradonačelničke pozicije u Banja Luci.

Igora Radojićića pobijedio je PDP-ovac Draško Stanivuković. U Bijeljini je, zbog bliskosti sa SNSD-om, podršku glasača izgubio „vječiti gradonačelnik“ Mićo Mićić.

Nezadovoljan rezultatima izbora, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da neće sarađivati sa novim gradonačelnikom Stanivukovćem i strankom koja ga je kandidirala.

“Mi nećemo pokretati smjenu gradonačelnika u prvoj godini, kasnije ćemo vidjeti. Mi smo vodili umjerenu kampanju. Prljava kampanja s njihove strane je zagadila odnose do te mjere da neće biti podržan nijjedan prijedlog gradonačelnika, taman da je Einstein”, rekao je Dodik.

Iako se u Tuzli najavljivala žestoka borba za poziciju gradonačelnika, SDP-ovac Jasmin Imamović ubjedljivo je dobio podršku glasača za još jedan mandat.

Imamović je u Tuzli osvojio pbjedu u svim mjesnim zajednicama.  

Šuhret Fazlić je dobio još jedan mandat u Bihaću, a Fuad Kasumović u Zenici.

Visoko i Goražde dobit će nove načelnike. Kandidat „Četvorke“ Ernest Imamović pobijedio je u Goraždu, a Mirza Ganić u Visokom.

SDA je dobila načelnika Konjica ali izgubila Jablanicu, gdje je podršku glasača dobio SDP BiH.

Esed Radeljaš je, također, jedno od ovogodišnjih izbornih iznenađenja. Naime, kao kandidat za načelnika Općine Foča u Federaciji BiH (Ustikolina) sa neznatnim brojem glasova (460) pobijedio je protukandidata iz SDA, Mensuda Borovića.

Neizvjesno u Srebrenici

HDZ BiH je, prema prvim rezultatima, dobio mandate u heregovačkim mjestima gdje Hrvati čine većinu, te u Srednjoj Bosni, u Kiseljaku, Kreševu, Novom Travniku.

U Prozor-Rami pobijedio je stari načelnik Jozo Ivančević (HDZ1990).

U Srebrenici su oba kandidata proglasila pobjedu, Mladen Grujičić (SNSD) kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu” i Alija Tabaković (SDA), kojeg podržavaju sve stranke okupljene oko inicijative „Moja adresa Srebrenica“ (SDA, SBiH, SBB, PDA, DF i nezavisni odbornici). Prema prvim rezultatima u vodstvu je Grujičić, međutim, očekuju se glasovi bošnjačke dijaspore u broju koji bi mogao prevagnuti u korist Tabakovića.   

Megafon.ba     

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.