Utorak, 23 Jula

Kubat: Zabrinuti smo zbog najave rezova budžeta iz kojeg nabavljamo lijekove za djecu oboljelu od raka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele od raka ali probleme s kojima se suočavaju djeca i njihovi roditelji od dijagnosticiranja do liječenja, oni žive cijelu godinu, 24 sata dnevno. Udruženje Srce za djecu, između brojnih projekata, izgradili su u Sarajevu Roditeljsku kuću a osigurali su novac i za izgradnju takvog objekta  u Tuzli. Iz Udruženja kažu da im je sada najpotrebnija podrška za osiguranje psihosocijalne pomoći djeci i roditeljima, više sigurnosti za nabavku lijekova te podrška za rad Roditeljske kuće u Tuzli nakon što bude otvorena.

Autor: N. Šunj – Kušljugić

Bosna i Hercegovina nema zvaničan registar djece oboljele od raka ali prema informacijama Udruženja Srce za djecu, kaže za Megafon.ba njihov direktor Fikret Kubat, godišnje u BiH oboli oko stotinu djece.

„Mi raspolažemo informacijama koje dobijamo od hematoonkoloških odjeljenja u Sarajevu i Tuzli. Prema tim informacijama znamo da godišnje na nivou Federacije BiH bude između 55 i 60 novodijagnostikovane djece, a na području BiH taj broj se kreće oko 100. Trećina  tog broja djece dolazi sa Tuzlanskog kantona. Trenutno u procesu bolničkog intenzivnog liječenja i djece na terapiji održavanja imamo oko 40 djece na nivou FBiH“.

Pandemija ugrozila finansiranje podrške djeci

Psihosocijalna podrška djeci i roditeljima je nešto što je uvijek aktuelno i važno, kaže Kubat. 

„Pritisak s kojim se nose naša djeca i roditelji od samog uspostavljanja dijagnoze pa kroz proces liječenja i poslije potrebno je tretirati na jedan stručan način. Udruženje Srce za djecu ima prepoznatiljiv i razvijen program psihosocijalne podrške koji svakodnevno olakšava put djece oboljele od raka i njihovih porodica pa se nadamo da će on biti prepoznat i podržan.

Također, pandemija COVID-19 utjecala je na sve segmente društva i djelovanja pa tako su u najavi rezovi budžeta Fonda sa osiguranje i reosiguranje FBiH, a preko kojeg se vrši nabavka esencijalnih lijekova za liječenje djece oboljele od raka. Tim povodom smo zabrinuti i nadamo se da se to neće odraziti na nabavku lijekova za našu djecu te njihovo izmiještanje na liječenje van BiH“, kaže Kubat.

Mali i veliki heroji

Naredne godine bi i u Tuzli mogla biti otvorena Roditeljska kuća, kaže Kubat. Novac za gradnju su osigurali ali za sve što će uslijediti trebat će im podrška.

„Kada je pitanju Roditeljska kuća u Tuzli mi smo uspjeli obezbijediti sva potrebna sredstva za njenu izgradnju, a to je oko 800.000 KM na što smo veoma ponosni. Ono što će trebati u budućem periodu jeste podrška u finansiranju njenog funkcionisanja kada je otvorimo. Iskreno se nadamo da će društvena zajednica stati uz nas i djecu oboljelu od raka i pomoći nam da Roditeljska kuća ostane otvorenih vrata za naše male velike heroje i njihove porodice”.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.