Nedjelja, 21 Aprila

Kroz USAID-ov projekat „Diaspora invest“ u bh. privredu investiran 31 milion KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najveća ulaganja dijaspore u 2021. godini očekuju se u IT sektor, prerađivačku industriju te oporavak turizma; Kroz dosadašnje projekte sačuvano više od 350 radnih mjesta u BiH.

Autor: N.K.

Uprkos pandemiji i ekonomskim posljedicama, dijsapora i dalje ulaže u privredu Bosne i Hercegovine. Samo kroz projekat „Diaspora invest“ koji realizira USAID uz pomoć partnerskih organizacija u BiH, za četiri godine je u domaće projekte pristiglo investicija vrijednih 31 milion KM.  

„Trenutno smo u četvrtoj godini Projekta, gdje imamo stagnaciju u odnosu na trendove iz 2019. i 2018. godinu, ali su ulaganja na godišnjoj razini još uvijek značajna. Od aprila 2017. godine, kada je USAID krenuo sa realizacijom projekta „Diaspora Invest“, pomognuto je oko 31 milion KM investicija u Bosnu i Hercegovinu kroz programe tehničke podrške i grantova“, poručuju iz USAID Projekta „Diaspora Invest”.

Sačuvano 350 radnih mjesta

Ulaganja kompanija poput „HIK” u Sanskom Mostu koji je pokrenut na inicijativu bh. dijaspore, „SB Lasera“ u Prijedoru, „Delta Plus“ u Sanskom Mostu, „Eagle Technology“ u Žepču pokrenutih direktnim investicijama dijaspore predstavljaju neke od najznačajnijih ulaganja u ovim lokalnim zajednicama.

„Preko 140 kompanija je prošlo programe podrške Projekta. Ono što je izuzetno značajno jeste da se ogromna većina ovih kompanija oporavila od udara koje je donijela godina pandemije, te da je sačuvano preko 350 radnih mjesta koja su stvorena kroz direktnu podršku našeg grant programa“, dodaju iz Projekta.

Najveći rast i u 2021. godini očekuje se kada su u pitanju ulaganja dijaspore u IT sektor i prerađivačku industriju. Također, očekuje se i oporavak sektora turizma u kojem se ranije bilježio veliki interes ulagača iz iseljeništva.

Online platforma „Diasporainvest.ba“, pokrenuta u sklopu USAID Projekta „Diaspora Invest“ s ciljem pružanja informativne podrške potencijalnim investitorima iz bh. dijaspore zabilježila je 1.200 registracija profesionalaca, kompanija i organizacija civilnog društva koje se žele povezati kroz ovu online svjetsku mapu dijaspore.

„Bilježimo sve veći interes za pričama iz bh. dijaspore. Trendovi upućuju da su veliki štampani i online mediji pokrenuli posebne rubrike koje se tiču dijaspore, te da se sve više naglasak stavlja na ekonomski potencijal i direktna dijasporska ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Putem platforme Diasporainvest.ba registrovano je 1.200 korisnika, od čega veliku većinu čine profesionalci zainteresovani za saradnju sa dijasporom, kompanije koje tragaju za partnerima i investitorima te organizacije koje se žele uključiti u aktivnosti posvećene ekonomskom razvoju BiH“, pojašnjava Emina Zahirović-Pintarić iz „Restarta“, partnerske organizacije USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“ koji rade na realizaciji ove platforme.

Više od 80 uspješnih priča

Preko 80 uspješnih priča o pojedincima-investitorima iz dijaspore i uspješnim primjerima kompanija, pokazuje da ova ulaganja donose veliki uspjeh. Na Diasporainvest.ba poseban značaj daju adekvatnom informiranju potencijalnih ulagača.

„Platforma nudi informacije o koracima ka registraciji kompanija, daje jasan uvid u poreski sistem, resurse, računovodstvene standarde, infrastrukturu i pregled relevantnih podataka za svakoga ko želi istražiti BiH kao poslovnu destinaciju“, dodaju sa Diasporainvest.ba.

(Izvor: Diasporainvest.ba)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.