Ponedjeljak, 22 Aprila

KRIZNI PUT SDA: Unutarstranački sukob koji će dotaći i SBB

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nedžad Kušljugić

Kriza je u SDA, smjenuju se kantonalne vlade, smijenjen je Mirsad Kukić, banovićka siva eminencija SDA. Ekspresno formiranje nove Vlade Tuzlanskog kantona, djelo „odmetnutih“ Kukićevih SDA-ovaca uz pomoć skupštinskih zastupnika SBB-a, politički rivali su okvalificirali kao početak kraja vladavine SDA u TK, odnosno kao put kojim se bespovratno kreće ova stranka i u drugim kantonima gdje imaju skupštinsku većinu.

Zanoćio Konaković, osvanuo Kukić

U SBB-u u zadovoljno trljaju rukama zbog potencijalnih razočaranih SDA glasača.  

Međutim, SDA najnovijom krizom zapravo i profitira i to na nekoliko frontova. Ali krenimo redom. 

Počelo je u Sarajevu prije nekoliko dana nakon maratonske sjednice Predsjedništva SDA na kojoj se do duboko u noć raspravljalo o odluci Kantonalnog odbora SDA da se pokrene smjena kantonalnog premijera Elmedina Konakovića.

Prethodili su tome Konakovićevi javni istupi protiv stranke koja ga je politički afirmirala i u čijem je okrilju i postao premijer.

Tome su opet prethodili višemjesečni medijski napisi o navodnim Konakovićevim aferimima sa javnim preduzećima. Mnogo se tema otvorilo, od Konakovićevih navodnih dugova, do milionskih javnih nabavki u KS od kojih su koristi navodno imali ljudi bliski predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Međutim, preko noći Konaković prestaje biti vijest. Novinari su pred zgradom u Ulici Mehmeda Spahe 14 u Sarajevu čekali haber o Konakoviću, a dobili vijest o Mirsadu Kukiću.

Treslo se Sarajevo, pala Vlada TK

Tu noć će Kukića Predsjedništvo SDA smijeniti s čela Kantonalnog odbora SDA TK i imenovati Povjereništvo kojim mu se ograničava utjecaj.

Teško je pretpostaviti da vrh SDA u noći smjene nije znao koje zastupnike u Skupštini TK Kukić kontrolira, te šta je mogući scenarij u TK.  Očekivano, uslijedila je Kukićeva odmazda. Smjenjuje se Vlada TK, a formira se „Kukićeva vlada“, a u tome mu „pomažu“ zastupnici SBB-a.

Odgovor SDA. Smjenjuju se čelnici općinskih odbora SDA lojalni Kukiću, a koji su aminovali smjenu Vlade, sipaju međusobne optužbe.

Ali kolika je zaista šteta za SDA?

Mirsad Kukić ima utjecaj zahvaljujući dugogodišnjim ovlaštenjima koje je imao u SDA, a koja su mu omogućavala da „zaduži“ kantonalne „skupštinare“.

Ipak, njegov uticaj na biračko tijelo završava u Banovićima.

Da li SDA svjesno žrtvuje glasače u ovom gradiću, kojih istina, zahvaljujući ogromnom procentu izlaznosti na izborima, nije mali broj i prepušta vlast SBB-u da bi pokazali kako je jedini cilj SBB-a vlast?

Istovremeno se SDA ne odriče utjecaja u javnim preduzećima, udruženjima i dijelu islamske zajednice.

Sarajevo „na pauzi“

Nakon nekoliko burnih dana u TK, fokus se ponovo vraća na Sarajevski kanton i na Konakovića.

Naime, Klub SDA u Skupštini KS zatražio je hitno izglasavanje nepovjerenja Konakoviću.

Šta je„ostalo u Tuzli“?

Građanima je, posebno pred kraj mandata, svejedno ko je premijer Vlade TK, kao i ko kontrolira Skupštinu. Ionako od toga ni do sada nisu imali fajde, ali će se sada pred izbore faktura za sav prethodni nerad (SDA) Vlade TK isporučiti i SBB-u.

Težak je to teret u najmnogoljudnijem Kantonu u Federaciji opterećenom brojnim ekonomskim problemima.

Težak teret na vagi glasačima u TK, koji se u ovom dijelu zemlje, ukoliko su tradicionalno SDA-ovski, u slučaju razočarenja rijetko priklanjaju lijevoj opciji. Zato je SBB  računao na te glasače, međutim, pomenuta „faktura“ sužava im prostor. Faktura, ali i najnovija ljubav s kukićima.

Fokus na posljedicama, a ne uzrocima

S druge strane, SDA može izgubiti dio glasača, ali kolike su šanse za masovno otkazivanje lojalnosti stranci kako to neki priželjkuju? TK je donekle sinonim za prostor gdje i SDP još ima neoborive utvrde, ali samo kad se govori o užem jezgru Tuzle, Lukavca, kao i dijelom u Gradačcu, Živinicama i Gračanici. U ostalim općinama TK SDA u koaliciji s drugima, ili kako god, godinama ima konstantu u vlasti i svoje „vjerne glasače“ koji glasove ne daju ljevičarima.  

Šta je još izgubila SDA? Izgubili su Kukića, kojeg su pojedini željeli da izgube već dvije decenije.

Šta je dobila SDA? Dobili su aplauz u dijelu javnosti zbog „obračunavanja s lošim stvarima u vlastitim redovima“.

Zaustavljen je Konaković koji je počeo da priča. U narodu sluđenom vijestima koje sustižu jedna drugu, nema vremena i prostora za priče o uzrocima svih ovih političkih previranja, već samo o posljedicama kao uostalom i u Kantonu Sarajevo, gdje se priča nastavlja. 

Još jedna faktura SBB-u

Šta kad „padne“ i Vlada KS? Ništa. Konaković je već zaustavljen. Spočitat će se Vladi da ne valja i bit će formirana nova.

Samo ne treba smetnuti s uma da Vladu KS koja se u javnosti smatra SDA-ovom zbog još uvijek aktuelnog premijera i šest SDA-ovih ministara, čini i SBB.

Zapravo SBB u Vladi ima samo jednog ministra manje nego SDA. Dakle, faktura SBB-ovcima za sve neurađeno slijedi jednako kao i SDA-ovcima, samo što SDA, za razliku od SBB-a i u Sarajevskom kantonu ima svoje „tradicionalne glasače“. Preporučujemo da još jednom pročitate Megafonov tekst ‘TA ĆE DARVIN: Samo u BiH vlast bira glasače.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.