Ponedjeljak, 22 Aprila

Kristijan Šmit: Međunarodna zajednica neće sjediti po strani i gledati šta se dešava

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) obratio se poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Šmitovom obraćanju parlamentarcima, nisu prisustvovali poslanici iz bh. entiteta Republika Srpska.

Visoki predstavnik je u u uvodnom obraćanja naglasio posvećenost misiji zbog koje je u Bosni i Hercegovini te potcrtao da je u demokratij,i Parlament pravo mjesto da se iskažu prava svih ljudi.

Međunarodna zajednica prati situaciju

„Ja sljedeće sedmice idem u Njujork da se obratim Vijeću sigurnosti UN-a, da im predstavim izvještaj koji sam nedavno predao. U ovo vrijeme razumijem da su mnogi građani BiH zabrinuti za svoju budućnost i budućnost zemlje. Međunarodna zajednica, koja je posredovala u postizanju Mirovnog sporazuma, to shvata vrlo ozbiljno. Ali to se ne može desiti bez vas, bez onih koji imaju demokratsku odgovornost“, kazao je između ostalog Šmit.  

Istakao je da je međunarodna zajednica dobro upućena i da prati situaciju u BiH.

„Svi oni koji pokušavaju da govore neke priče, da se ne fokusiraju na stvarne izazove, u krajnjoj liniji neće dobiti podršku. Vi znate bolje od mene koji su to izazovi u ovoj zemlji. Riječ je o mladim generacijama, ekonomiji. Umjesto da govorimo o konkretnim stvarima, kako se bliže približiti EU i poboljšati život svojih građana, zauzeti smo nekim drugim stvarima“.

Iznenađen jer budžet još nije usvojen

Šmit je ukazao na činjenicu da je danas 28. oktobar i da državni budžet još nije usvojen. Privremeno finansiranje je na snazi do decembra. Može se reći, kazao je, da u Dejtonu postoji odredba o privremenom finansiranju koji nije limitiran na tri mjeseca, međutim, činjenica da budžet nije usvojen još prije jula znači da moramo raditi na tome.

„ Ja sam se iznenadio kada sam saznao da entiteti, vjerovatno i kantoni i država, dobivaju neke iznose koji su fiksni, da ne moraju ispuniti neke zadaće za to. To je veliko iznenađenje. Ja dolazim iz zemlje koja ima 16 pokrajina, znam kako je teško postići dogovor, ali mislim da postoji potreba razgovarati o tome kako doći do pravedne raspodjele“, kazao je visoki predstavnik.

„Mislim da je bolje da novac prati zadatke, a ne da zadaci prate novac. I taj trend dovodi direktno u pitanje sposobnost države da ispunjava svoje obaveze. Dame i gospodo, zastupnici koji danas nisu prisutni ovdje u julu su odlučili napustiti državne institucije, prigovarajući odluci moga prethodnika. Ono što ja apsolutno ne razumijem je da neko blokira Parlament, koji je pravo mjesto za razgovore. Bilo je nekih dezinformacija u vezi s ovim amandmanima, oni su u skladu s okvirnom odlukom EU iz 2008. Moram jasno reći da se to ne odnosi samo na jedan genocid ili ratni zločin. Ili, što je najvažnije, jedan narod. Ti amandmani služe žrtvama, članovima porodice bez predrasuda. Mislim da je neophodno da žrtve, oni koji su stradali, imaju vrijedno sjećanje. Ono što sam ja primijetio nije sami taj zakon i razgovori o tome kako se odnositi prema tom pitanju, jer ja ću zaista doprinijeti sa svoje strane da se taj zakon primijeni i da se Parlament vrati“ naglasio je.

Pozvao je parlamentarce na dijalog i otvorene razgovore o prošlosti.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće

Osvrnuo se i na odluku koju je Ustavni sud BiH donio da je država titula državne imovine i da država ima isključivu nadležnost u kontroli te imovine.

„Napominjem da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće. Rješenje problema je – dođite u institucije. Mogu vam reći da postoji samo jedan način kako to funkcionira. Treba se obratiti odgovornim organima u RS, da se vrate da prate propise i to je moj cilj kao dio programa 5 plus 2. Pozivam kolege koje nisu ovdje da se bave tim pitanjem. Neprihvatljivo je da institucije budu taoci. Nisam vaš neprijatelj i dajte način da se radi zajedno“, kazao je Šmit.

Kakva je to politika raspustiti instituciju Agencije za lijekove, kakva je to odluka, upitao je Šmit.

„Nemojte potcijeniti situaciju. Ja moram vidjeti odgovornost, ne samo svoju odgovornost, nego vi u državnim tijelima ste odlučili da vodite računa o zdravstvenom stanju građana i to je zaista nešto o čemu vodim mnogo računa. Želim da se pokaže zrelost i do sada je došlo do nekih pomaka u NSRS“, kazao je.

Poništavanjem reformi BiH bi nazadovala

Jasno je da bi poništavanje neke od ovih reformi značilo nazadovanje BiH, ne samo na putu u EU, naglasio je.

„Niko nema interesa da asistira dalje kriznu situaciju. Ne možemo reći da Dejton nije savršen. Ja nisam ovdje niti smo mi svi ovdje da stvorimo to savršenstvo. Htio bih podvući ovdje da se ova zemlja sastoji od entiteta i takva će i ostati jer je to dio teritorijalnog integriteta i suvereniteta definiranog Ustavom“, rekao je Šmit.

Reformu odbrane koja je rezultirala Oružanim snagama BiH te formiranje VSTV-a i drugih institucija, Šmit je naveo kao uspješne reforme.

„Poništavanje ovih institucija bi nazadovalo BiH, ne samo njen put ka EU nego i njenu stabilnost. Ko bi ulagao u takvu zemlju“, rekao je Šmit.

„Niko nema interesa da vrati sat unazad. Međunarodna zajednica neće sjediti po strani i gledati šta se dešava. Kao visoki predstavnik vas pozivam da radite sa mnom. Nisam neko ko je došao da dominira. Ovdje sam da radimo na smanjenju tenzija i dijalogu. Atmosfera straha i podjela će ubrzati egzodus mladih ljudi koji već odlaze zbog korupcije“, naglasio je.

Opredijeljeni smo za mir

Što se tiče dezintegracija i osporavanja suvereniteta i teritorijalnoga integriteta BiH, to nisu pitanja, to mora prestati, naglasio je.

„Prevelik je ulog. Mi smo opredijeljeni za mir i ja sam vrlo osjetljiv da ta retorika ne postane stvarnost. Ja sam vrlo spreman da se angažiram sa svima vama, pa i iz međunarodne zajednice, da razgovaramo. Obilazit ću BiH, region, razgovarat ću i tražit ćemo rješenje za problem ispred nas. Nadam se da ćemo doći bliže trenutku kada će OHR moći reći da je demokratija u BiH bolja. Vjerujem da ćemo u budućnosti doći u situaciju da ćemo moći reći da OHR više nije potreban“, kazao je između ostalog visiki visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.