Subota, 22 Juna

Kredit MMF-a: Nema političke volje za 165 miliona ali ima za 330 miliona eura

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nedžad Kušljugić

Umjesto prvobitnih 165 miliona eura, Bosna i Hercegovina zadužit će se kod MMF-a za 330 miliona eura. Taj je iznos zadovoljio pregovarače, lidere SDA, HDZ BiH i SNSD-a, pa je udvostručeni iznos bio kompromisno rješenje Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika o kreditu koji će naša zemlja zatražiti od MMF-a za borbu protiv posljedica pandemije koronavirusa.

MMF najveći „poslodavac“ u BiH

Novac bi trebalo da bude podijeljen u omjeru 61,5 posto Federaciji BiH, 37,5 posto bh entitetu Republika Srpska, dok će 1 posto pripasti Brčko distriktu BiH.

Da se u Bosni i Hercegovini svi problemi rješavaju kreditima međunarodnih finansijskih institucija svjedoči i najnoviji sporazum lidera vodećih političkih stranaka u BiH na sastanku kojem su takođe prisustvovali i predstavnici MMF-a, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri, zvaničnici Evropske unije te Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjetimo, prvobitnim prijedlogom kalkulisalo se sa iznosom zaduženja od 165 miliona EUR-a.

Međutim, uslijedili su megalomanski apetiti stranačkih lidera.

Dodik najprije zahtijeva da se odstupi od standarne podjele kada su krediti MMF-a u pitanju i to 66 posto Federaciji BiH, a 33 posto bh entitetu RS-u, tražeći da ta podjela bude 60:40 posto u korist Federacije, a da po pola posto entiteti ustupe Brčko Distriktu.

Čović, međutim, preko državnog i federalnog ministarstva finansija blokira potpisivanje takvog rješenja uz uslov da kantoni učestvuju u raspodjeli kreditnih sredstava.

Kako to kod nas biva kompromis je pronađen dogovorom  uvećanog zaduženja, pa se umjesto 165 miliona eura BiH zadužuje za 330 miliona eura.

Ukupna suma dijeli se u omjeru 61,5 posto Federaciji, 37,5 posto bh entitetu RS-u, 1 posto pripada Brčko distriktu BiH.

Nadalje, ovih 61,5 posto koje pripadaju Federaciji dijeli se tako što će 50 posto pripasti Federaciji, a 50 posto kantonima.

Matematički, Čovićev zahtjev za raspodjelu kantonima po prvobitnoj varijanti, novčano je identičan iznosu koji će dobiti kantoni prema ovoj procentualnoj podjeli u uvećanom iznosu.

Bh. entitet RS je dobio značajno veći iznos od prvobitnog zahtjeva 39,5 posto od 165 miliona eura. Sada će dobiti 37,5 posto ali od 330 miliona eura.

Umjesto 65 miliona eura, dobit će skoro 124 miliona eura.

Dakle, Dodik se okoristio i zbog apetita SDA i HDZ-a BiH. HDZ BiH je dobio novu finansijsku injekciju za krpljenje budžetskih rupa u kantonima koje kontroliše, a SDA je zajedno sa HDZ-om dobila novac da „proguraju“ federalni „korona zakon“. SDA-u takođe nije „mrsko“ ni da kantoni koje kontrolišu dobiju dio kolača.

Kredite će vraćati građani

Na dobitku je i međunarodna zajednica, koja preko svojih finansijskih institucija „kontroliše“ bh lidere, državu, ali i entitete, bez obzira šta nam o tome politički lideri govorili.  

Tek ćemo vidjeti šta će od kredita dobiti građani, ali je sigurno da će ga oni vraćati.

Da ne zaboravimo, vidimo se ponovo krajem godine sa novim zaduženjem.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.