Utorak, 23 Jula

Koordinaciono tijelo BiH: Obavezna izolacija svih koji ulaze u zemlju, traži se prekid željezničkog saobraćaja i kontrola migranata  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Radončić: „Za 15-ak dana ćemo vidjeti posljedice greške u Mostaru. Bojimo se da će broj inficiranih biti veliki“

Autor: Megafon.ba

Predsjedavajući Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, nakon današnje vanredne sjednice ovog tijela kazao je da zbog pandemije virusa Kovid – 19 (koronavirus) niko ne može osjećati komociju i misliti da ga se pandemija ne tiče.

Nevidljiv ali smrtonosan neprijatelj

„Bojim se da moram upozoriti javnost da imamo posla sa neprijateljem koji je nevidljiv ali koji je smrtonosan“, kazao je Radončić.

S tim u vezi Koodinacino tijelo BiH poduzet će brojne korake, između ostalog, bit će održani sastanci sa faramaceutskim kompanijama kako bi se iznašao način za proizvodnju više zaštitnih maski, od Vijeća ministara BiH tražit će izmjenu određenih zakona.

Pretpostavlja se da je riječ o Zakonu o javnim nabavkama, s obzirom na to da vanredna situacija traži brze nabavke i angažmane ljudstva.

Radončić je kazao kako su od svih kriznih štabova zatražili podatke kako bi imali tačne podatke o oboljelima, izoliranima, kompliciranim slučajevima, medicinskim potrebama i kako su uradili sveobuhvatnu analizu.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Morat ćemo da zaustavimo ulazak i izlazak iz BiH“, rekao je Radončić.

Upozorio je na činjenicu da je u BiH u posljednjih sedam dana ušlo više od 80 hiljada osoba iz inostranstva. Izašlo je oko 79 hiljada.

„Mjere koje poduzimaju krizni štabovi oba entiteta moraju da se pojačavaju. Mi ćemo predložiti Vijeću ministara da se obustavi željeznički saobraćaj. Morat će se poštovati naredbe koje daju zdravstvene strukture“, istakao je on.

Poručio je kako želi čestitati Graničnoj policiji, policiji Distrikta brčko, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji i Tužilaštvu na dosadašnjem radu.

„Za 15-ak dana ćemo vidjeti posljedice greške u Mostaru. Bojimo se da će broj inficiranih biti veliki. Želim da kažem da su krizni štabovi na visini zadatka. Molimo sve da smanje svoje društvene komunikacije“, rekao je Radončić.

Državni zatvor mogući izolatorij

Prema njegovim riječima državni zatvor se odlukom Vijeća ministara može pretvoriti u privremeni izolatorij.

„Kasarna Grebak može biti izolatorij. Ljudi koji dođu morat će ići u 14 – dnevni karantin u najgorim uslovima. Moramo tako postupati s ljudima koji po svaku cijenu žele doći.

Oružane snage BiH izvijestile su o svojim potencijalima za postavljanje šatorskih naselja i preostaje da Ministarstvo odbrane od Predsjedništva dobije odluku i da počne instaliranje šatora.

„Kada je riječ o migrantima, poduzeli smo mjeru da se smjeste u kasarni u Blažuju. To je trenutno najveće žarište za širenje virusa. Jedna televizija je prenijela kako nema nikoga u centru grada, a kako ima migranata“ kazao je Radončić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.