Četvrtak, 30 Maja

Konjuh uskoro istinski zaštićeni pejzaž, do ljeta video nadzor i kontrola sječe šume

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Borba koju više od dvije godine vode aktivisti pokreta Karton revolucija sa ciljem zaštite planine Konjuh i zaustavljanja nezakonitih radnji prilikom izvlačenja šumskih resursa ubrzo bi mogla dati i konačne rezultate, saopćeno je iz Karton revolucije.

Kako se navodi u saopćenju, u četvrtak 9. maja 2024. godine održan je prvi sastanak tima stručnjaka koji imaju zadatak da naprave reviziju elaborata o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom.

(Foto: Karton revolucija)

Revizija elaborata ima za cilj da se u konačnici proširi zona A (zona u kojoj nije dozvoljena šumsko-privredna sječa šume) na dijelove zone B te da se na taj način proširi zaštita prirode unutar zaštićenog pejzaža Konjuh. Za potrebe revizije elaborata Vlada TK je izdvojila 28.000KM a elaborat biti urađšen u roku od 2 mjeseca.

Pored navedenih aktivnosti, u petak 10. maja je u prostorijama JU ZP „Konjuh“ održan sastanak predstavnika pokreta Karton revolucija sa sekretarom Javne ustanove Munibom Hasanovićem. Na sastanku su predstavnici pokreta informisani da su završene procedure za dobijanje dozvola za upostavljanje video nadzora i izgradnju nadzorne kućice na strani Kladanja unutar zaštićenog pejzaža te da je procedura za postavljanje rampe u završnoj fazi.

Izgradnjom nadzorne kućice, upostavljanjem video nadzora i rampe će se prvi put od 2009. godine kada je i uspostavljen zaštićeni pejzaž, upostaviti nadzor nad izvlačenjem šumskih sirovina sa prostora Kladnja.

(Foto: Karton revolucija)

Naime, nadzornici zaštićenog pejzaža nikada u predhodnih 15 godina nisu kontrolisali otpremnice od kamiona koji izvoze šumske resurse sa planine na strani Kladnja na način kakav to rade na strani Banovića. Realizacijom ovih koraka konačno će se stvoriti mogućnost za sprovođenje zakona u Kladnju što predstavlja jedan od najznačajnijih koraka kada je u pitanju zaustavljanje nezakonitih radnji.

Nakon dvije godine velike borbe, opstrukcije, pritisaka Konjuh bi konačno mogao postati istinski zaštićeni prostor, zakon bi se konačno počeo sprovoditi. Na ovaj način će jedan od posljednjih a sigurno i najvažniji ekostistem na prostoru Tuzlanskog kantona ostati očuvan.

Sve navedene aktivnosti bi trebale biti završene do ljeta, saopćili su iz Karton revolucije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.