Utorak, 23 Jula

Komemorativnom šetnjom Sarajlije odale počast žrtvama fašističkih zločina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Okupljanje građana organizirano je u znak protesta zbog održavanja mise za žrtve u Bleiburgu u Katedrali Srca Isusova 

Autor: Megafon.ba

Hiljade ljudi sudjelovalo je danas u Sarajevu u komemorativnoj šetnji za žrtve fašističkih zločina u Drugom svjetskom ratu. Okupljanje je proteklo mirno i dostojanstveno.

Okupljanje je počelo ispred Filizofskog fakulteta gdje je postavljen bilbord sa fotografijom koja podsjeća na 55 Sarajlija ubijenih i obješenih na Marijin Dvoru pod komandom ustaškog režima za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (NDH), nekoliko dana pred oslobođenje Sarajeva 1945. godine.

Antifašističke poruke

Građani su se danas organizirali kako bi odali počast žrtvama ustaških zločina za vrijeme NDH, a šetnja je krenula istovremeno sa održavanjem mise u Katedrali Srca Isusova, za žrtve u Bleiburgu. Misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Građani su krenuli od platoa kod Filozofskog fakulteta a mimohod je okončan kod spomen -obilježja Vječna vatra, uz antifašističke poruke.

Tokom šetnje i po dolasku kod Vječne vatre građani su pjevali pjesme „Bella Ciao“, „Vratit će se Valter“, uz uzvikivanje parola: „Mi smo Valter“, „Dole Bleiburg“.

Komemorativnom mimohodu su sudjelovali i članovi Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR).

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.