Subota, 22 Juna

Kome Agencija za bankarstvo FBiH plaća putovanja u inostranstvo, fitnes i poklone od zlata? 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je za period od godinu dana, od 28. maja ove godine do 28. maja 2020-te, potpisala ugovor s tri putničke agencije o posredovanju u nabavci avio karata u iznosu od 160.000 KM bez PDV-a. Kada je u februaru Predsjedništvo BiH ponudilo 213.000 KM za iste svrhe, odluka je itekako kritizirana u javnosti, uprkos tome što Predsjedništvo ima nadležnost i za vanjsku politiku pa su putovanja nužnost, a riječ je i o tri člana kolektivnog šefa države, dakle i o tri kabineta.

Edukacija uposlenika u inostranstvu

Megafon.ba je od Agencije za bankarstvo zatražio pojašnjenje visokog iznosa novca samo za karte, ne računajući ostale troškove puta. Odgovoreno nam je vrlo detaljno.  

Između ostalog kažu da su „donošenjem novog zakonskog okvira po pitanju supervizije banaka (novi Zakon o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH i Zakon o bankama Federacije BiH) stvoreni preduslovi za izgradnju supervizije na višem nivou, zasnovane na Bazelu III i Evropskim direktivama. Također, u procesu je implementacija novog okvira za restrukturiranje banaka. Iz navedenog proizilazi potreba za jačanjem funkcije supervizije banaka i restrukturiranja banaka, te za unaprjeđenjem i edukacijama radnika Agencije, a sve u skladu sa postojećim zakonskim zahtjevima i očekivanim promjenama vezanim uz preuzimanje i usvajanje EU regulative i pridruživanje EU. Imajući u vidu navedeno, troškovi za aviokarte iz Vašeg upita su planirani po osnovu učešća Agencije u projektima od značaja za razvoj supervizije i restrukturiranja banaka (projekt USAID, Svjetska banka), kao i provođenje obuke u vezi sa stručnim usavršavanjem radnika u organizaciji međunarodnih institucija, kao nastavak kontinuirane edukacije kadrova, s ciljem njihovog osposobljavanja za obavljanje kontrole svih segmenata rizika u poslovanju subjekata bankarskog sistema, razvijanja znanja, odnosno daljnjeg jačanja supervizorske funkcije, što Agencija nije u mogućnosti obezbijediti na području Bosne i Hercegovine“, odgovorio je za Megafon.ba direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

Plan nabavki Agencije, iz koje su nam posebno naglasili kako se finansiraju iz vlastitih sredstava te da ne terete Budžet FBiH, ma šta pod tom činjenicom smatrali da mogu da rade, prilično je zanimljiv jer se među brojnim stavkama koje možda ne privlače pozornost po iznosima koliko po namjeni, kriju i nabavke kao što je rekreacija u Lifestyle klubu u Sarajevu.

Osam termina plaćenih u Klubu od januara 2018. godine do danas (ukupno 1.845 KM), u Agenciji obrazlažu potrebom kondicionih priprema uposlenika za takmičenje.

„Radi se o uslugama vođenja treninga koji su organizovani za radnike Agencije u okviru njihovih priprema za učestvovanje na manifestaciji „Bankarski susreti“ koji se tradicionalno, polovinom svake godine, održavaju u organizaciji Udruženja banaka BiH“.

Uobičajena praksa

Za nabavke poklona u zlatarama Sofić i Goldtime kažu u Agenciji da se radi oprigodnim poklonima koji se uobičajeno razmjenjuju u okviru poslovnih odnosa koje Agencija ima sa predstavnicima međunarodne zajednice, kao i poslovnih odnosa koje ima ili ih uspostavlja sa regulatorima zemalja EU, te drugih poslovnih partnera, kao i u povodu obilježavanja praznika, godišnjica, manifestacija, te održavanja međunarodnih i domaćih konferencija, sastanaka, svečanih sjednica, prijema i drugih poslovnih skupova u okviru obavljanja djelatnosti Agencije“ .

U odgovoru direktora Mahmuzića kaže se da je riječ o poklon-suvenirima sa motivima gradova BiH i njihovim kulturno-istorijskim obilježjima, vrijednim od 150 KM do 250 KM.

„Nabavke koje su izvršene od „Goldtime“ d.o.o. Sarajevo odnose se na prigodne poklone koje je Agencije nabavila krajem 2018. godine i iste uručila penzionerima u okviru svečane ceremonije njihovog ispraćaja, kao znak zahvalnosti za njihov doprinos jačanju i razvoju supervizijske profesije u Bosni i Hercegovini“, odgovoreno je za Megafon.ba iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.