Petak, 14 Juna

„Kolindine islamske militante“ Hrvatska nasilno usmjerava u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diplomatski skandal koji je tokom posjete Izraelu izazvala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, bez obzira na to što tvrdi da u izjavi tamošnjim medijima nije Bosnu i Hercegovinu nazvala „nestabilnom zemljom pod kontrolom militantnog islama“, donio nam je nove informacije o temi razgovora Grabar- Kitarović sa izraelskim zvaničnicima. Hrvatska predsjednica je navodno govoreći o migrantima koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, izrazila sumnju u njihovo porijeklo što implicira i problematiziranje njihovih motiva boravka na tlu BiH.

Podsjetit ćemo zato na martovski izvještaj Transparency internationala pod nazivom „Gurnuti do ruba: nasilje i zlostavljanje izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti“ a koji ujedno pojašnjava i razloge zašto se toliko migranata uopće nalazi na tlu BiH.

Nakon objave Izvještaja Transparency internationala reagirala je i Evropska komisija te je izražena zabrinutost zbog iznesenih činjenica.

U Izvještaju se detaljno opisuje kako, prije svega zbog sigurnosti na granici a ne usklađenosti sa međunarodnim zakonom, evropske vlade ne samo da okreću glavu od zlobnih napada hrvatske policije na migrante, nego i finansiraju njihove aktivnosti. Na taj način potiču rastuću humanitarnu krizu na rubu Evropske unije.​

Za potrebe Izvještaja u Amnesty International su intervjuirali 94 izbjeglice, migranta i tražitelja azila, uključujući 81 muškarca i 13 žena koji se nalaze u kampovima u Bosni i Hercegovini.

Gotovo svi koji se nalaze u kampovima u Bihaću i Velikoj Kladuši vraćeni su u BiH iz Hrvatske i Slovenije, a jedna trećina intervjuiranih doživjela je neki oblik nasilja od hrvatske policije.

Mnogi su opisivali kako su ih udarali, kako su im uništavali dokumente i krali stvari koje su imali, što djeluje kao da je namjerna i sistematska politika hrvatskih vlasti osmišljena kako bi odvratila buduće pokušaje ulaska u zemlju.​

Cjelovit Izvještaj Transparency internationala pročitajte na ovom linku

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.