Nedjelja, 21 Aprila

Ko može putovati van granica matične države s negativnim PCR testom na COVID-19?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za razliku od Federacije BiH, u RS-u je uvedeno komercijalno testiranje u Institutu za javno zdravstvo, za studente koji studiraju u inostranstvu i radnike koji rade izvan BiH

Autor: Maida Varga

Mjere zaštite od zaraze virusom COVID-19 postepeno se liberaliziraju u velikom broju evropskih država. Za sada se te mjere odnose na ukidanje zabrane rada određenih poslovnih subjekata, ali i prelazaka državne granice radi poslovnih aktivnosti ili povratka/odlaska studenata.

Većina zemalja je nakon izbijanja pandemije zatvorila sve aerodrome za putnički saobraćaj, samo se obavljaju letovi humanitarnog karaktera kao i cargo prevoz. Još uvijek je zabranjen putnički saobraćaj u većini zemalja, a ulazak u zemlju dozvoljen je samo građanima matičnih država, kao i stranim državljanima uz mjere izolacije 14 dana nakon ulaska u zemlju.

Uz negativan test nema karantene na granici

Međutim, neke države su već sada liberalizirale ulazak u zemlju za određene kategorije.

Češka Republika je, osim svojim građanima, dozvolila ulazak i stranim studentima iz zemalja Evropske unije kao i građanima EU koji obavljaju ekonomske aktivnosti ali uvjet je da posjeduju negativan test na COVID-19, ne stariji od 4 dana, čime se izbjegava karantena.

U Austriju je dozvoljen ulazak državljanima susjednih zemalja (Češka Republika, Italija, Lihtenštajn, Mađarska, Njemačka, Slovačka, Slovenija i Švicarska) samo na određenim graničnim prijelazima i to uz liječnički nalaz koji pokazuje da je osoba negativna na COVID -19.

Na osnovu Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska prekograničnih prijelaza Republike Hrvatske, kada postoje poslovni razlozi ili drugi ekonomski interes, građani zemalja članica EU, odnosno država šengenskog prostora, država pridruženih šengenskom području kao i članova njihovih porodica te državljani trećih zemalja sa dugotrajnim boravkom u pomenutim državama, osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, mogu ući u Hrvatsku uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

Ulazak u Srbiju je za sada dozvoljen samo građanima Srbije uz karantin u trajanju od 28 dana. Skupština Srbije je ukinula vanredno stanje 6. maja 2020. godine.

Građani Srbije koji ulaze u Srbiju, odlukom Vlade, mogu izbjeći samoizolaciju ukoliko imaju negativan PCR (Polymerase Chain Reaction) test na COVID-19.

Prema odluci Kriznog štaba Srbije, od 1. juna, uz posjedovanje negativnog testa na COVID -19, u Srbiju će biti dozvoljen ulazak državljanima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije. Negativan PCR test na COVID-19 ne može biti stariji od 72 sata. Cijena testa u Srbiji iznosi 50 eura.

U RS-u moguće komercijalno testiranje

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravlja ovlastio je jedino kliničke centre u Sarajevu, Tuzli i Mostaru da obavljaju testove na COVID-19 i to samo u slučajevima kada postoje simptomi bolesti.

Još uvijek ne postoji komercijalno testiranje na COVID-19, osim seroloških testiranja.

U RS-u je uvedeno komercijalno testiranje u Institutu za javno zdravstvo RS koje je namijenjeno studentima koji studiraju u inostranstvu kao i radnicima koj rade izvan BiH.

Institut zа јаvnо zdrаvstvо RS uvео је kоmеrciјаlnu uslugu lаbоrаtоriјskе diјаgnоstikе nа virus SARS-CoV-2 kоја kоštа 200 KM. U pitаnju је RT-PCR mеtоdа zа kојu је ciјеnа аnаlizе približnа i kаdа sе rаdi аnаlizа drugih uzrоčnikа, nе sаmо virusа kоrоnа. Rеzultаt оvе аnаlizе јеdini је vаlidаn i јеdini je prihvatljiv prilikоm ulаskа u drugе zеmljе.

Sеrоlоškа аnаlizа niје vаlidirаnа tе niје prеpоručеnа оd strаnе Svјеtskе zdrаvstvеnе оrgаnizаciје (SZO) i nе mоžе sе kоristiti zа diјаgnоstiku virusа vеć sаmо zа istrаživаčki rаd i prаćеnjе zdrаvstvеnоg stаnjа pоpulаciје.

Međutim, postoje dileme o tome koja vrsta testova je neophodna za ulazak u drugu državu. Uglavnom se spominje PCR (Polymerase Chain Reaction) test i serološki test.

PCR test pokazuje da li je osoba inficirana virusom COVID-19 prije pojave simptoma, da li je osoba infektivna te da li na određenoj površini ima ili je bilo virusa.

Serološki testovi pokazuju prisustvo antitijela, odnosno da li je osoba preboljela infekciju, da li je u silaznoj fazi infekcije, da li je stekla imunitet, kao i da li je osoba bila asimptomatski slučaj.

Međutim, dr. Mike Ryan, izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije, upozorio je da još uvijek nema dokaza da postojanje antitijela u krvi može utvrditi ima li neko imunitet na koronavirus, prenosi Anadoly Agency(AA). 

Još uvijek niko ne zna kako će se odvijati međunarodna putovanja i pod kojim uslovima. Većina zemalja još uvijek preporučuje izbjegavanje putovanja, osim u posebnim okolnostima.

Cijena testa reducirat će putovanja

Brojni građani priželjkuju odlazak u druge zemlje bilo zbog posla, studiranja, zbog liječenja ili turistizma.

Uslove ulaska će definisati svaka zemlja pojedinačno ali cijena PCR testova će vjerovatno spriječiti putovanja svih onih koji ne moraju putovati. Ukoliko PCR test bude uslov za ulazak u druge države, postavlja se pitanje da li će certificirani centri za dijagnostiku na COVID-19 u BiH uspjeti odgovoriti na sve zahtjeve za testiranjem ili će se uključiti i privatne klinike.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.