Četvrtak, 13 Juna

Ključne novine u federalnom Zakonu o PIO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nedžad Kušljugić

U Federaciji Bosne i Hercegovine bi početkom aprila trebalo da počne isplata penzija po novom Zakonu o PIO/MIO FBiH. Zakon je objavljen u Službenim novinama 21. februara, a njegova primjena počela je od 1. marta. Ključne zakonske novine su novi bodovni sistem, prelazak na trezorsko poslovanje, godišnje usklađivanje penzija s troškovima života, te povećanje penzija dijelu korisnika.

Dobar zakon u lošem ambijentu

Novi Zakon o PIO FBiH suštinski je više nego dobar, međutim, njegovi će efekti na društvo u cjelini biti minorni sve dok se ne provede cjelokupna reforma poreskog sistema u Federaciji, a koja podrazumijeva smanjenje doprinosa, povećanje osnovice za obračun plata, te oporezivanje svih naknada.

Novi je Zakon ipak zadržao mehanizme zaštite primanja određenog broja penzionera, pa najniža penzija i dalje iznosi 326 KM, a zagarantovana 434 KM.

Pravo na starosnu penziju ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja ili 20 godina penzijskog staža. U drugom slučaju pravo na penziju ostvaruje se s navršenih 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

Pripadnici vojnih formacija u proteklom ratu kojima je priznat staž u dvostrukom trajanju  mogu ostvariti pravo na starosnu penziju i sa 62 godine života uz penzijski staž od 40 godina.

Napominjemo da postoji razlika između staža osiguranja i penzijskog staža. Staž osiguranja podrazumijeva uplaćeni staž, a u penzijski staž uključen je i staž ostvaren u dvostrukom trajanju učešćem u vojnim jedinicima tokom rata.

Usklađivanje penzija sa troškovima života

Vrijednost boda iznosi 14 KM i on se odnosi na osiguranike koji ostvare pravo na penziju tokom 2018 godine.  Počevši od 2019. godine, svakog 15. aprila vršit će se usklađivanje penzija u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini.

Najviše penzije neće se usklađivati dok najniži iznos penzija ne dostigne petinu iznosa najviše penzije.

Zakon predviđa mogućnost, ukoliko su ekonomska kretanja veoma povoljna te uz povoljne fiskalne uslove, da se može  donijeti odluka o vanrednom usklađivanju penzija.

Propisano je povećanje penzija za 10 posto korisnicima koji su pravo na penziju ostvarili do 31.07.1998. godine te za 5 posto korisnicima koji su pravo ostvarili između 31.07.1998.godine i 31.12.2007.godine. Time se pokušalo korigirati smanjenje penzija Zakonom o PIO iz 1998. godine, kada su sve dotadašnje penzije umanjene za 39,2 posto.

Napominjemo da se povećanje penzija odnosi na obračunati iznos penzije po Rješenju.

Penzioneri kojima je obračunata penzija manja od minimalne, neće ostvariti pravo na realno povećanje na čekovima, osim ako im je penzija neznatno manja od minimalne.

Prelazak na trezorski sistem poslovanja

Finansijsko poslovanje Fonda PIO ostvaruje se preko Budžeta Federacije i propisano je da ukoliko prihodi Fonda nisu dovoljni za isplatu penzija, potrebna razlika izmirit će se iz federalnog Budžeta.

Zakonom je predviđena stimulacija za duži ostanak u radnom odnosu sa 2 posto godišnje, odnosno, destimulacija od 4 posto za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju u odnosu na propisanih 40 godina penzijskog staža, sve uključivanjem u obračun penzije.

Osiguranici koji ostvaruju invalidsku penziju  po osnovu povrede na radu ili profesionalne bolesti ostvaruju pravo na penziju kao da imaju 40 godina staža osiguranja.

Porodične penzije žene ostvaruju s navršenih 50 godina života, dok muškarci moraju navršiti 60 godina života.

Da bi se ostvarilo pravo na porodičnu penziju brak mora trajati najmanje 3 godine ili ako supružnici imaju dijete.

Destimulacija zapošljavanja penzionera

Novi je Zakon o PIO destimulirao zapošljavanje osoba koje već ostvaruju pravo na penziju. Bilo kakav radni odnos prijavljen u Poreznoj upravi FBiH automatski znači obustavljanje penzije za uposlenika.

Moguć je ugovor o djelu potpisan s penzionerom, ali je potrebno dokazati opravdanost takvog angažmana po drugim propisima.

Za menadžerske ugovore bez zasnivanja radnog odnosa, potpisniku ugovora penzija se ne obustavlja. Dakle, ukoliko je sa direktorom preduzeća potpisan menadžerski ugovor bez radnog odnosa, on i dalje može primati i penziju.

Beneficirani radni staž riješen je na sličan način kao i u prethodnom Zakonu te se, primjera radi kod policajaca, staž od 30 godina računa kao 40 godina staža osiguranja.

Zakonom je utvrđeno pravo na posmrtninu, odnosno naknadu troškova sahrane članu uže porodice penzionera koji izmiri troškove sahrane. Iznos naknade je u visini prosječne penzije isplaćene u mjesecu prije smrti korisnika penzije.

Vezani tekst: ZAKON O PIO: Radnicima u realnom sektoru novi zakon garantira jedino ekstremno siromaštvo

 Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.