Četvrtak, 30 Maja

Kako je Kvesiću ministar ušao „sazad“: Mandić je sam sebi omogućio vakcinisanje u prioritetnoj grupi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar Mandić je svoj „prestup“ legalizirao još u zvaničnom Planu vakcinacije za FBiH a moralni aspekt, jer je preko reda primio vakcinu koja će nekome možda značiti život, očigledno ga ne zabrinjava.

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Nije se mnogo nasekirao ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) zbog negativnih reakcija u javnosti jer se među prvima vakcinisao a samo je 300 (doniranih) vakcina pristiglo za Sveučilišnu kliniku Mostar, nedovoljno i za imunizaciju prvih prioriteta: zdravstvenih radnika najizloženijih virusu.

Nemušto se Mandić pravdao u kamere te uz sarkastičan osmijeh pojašnjavao da želi pokazati građanima da je vakcina bezbijedna. I sve to nakon miliona vakcinisanih osoba u svijetu.

Spominjao je ministar Mandić i svoju funkciju a evo i zašto.

SVE PO ZAKONU

Federacija ima Plan vakcinacije protiv COVID-19 (Vlada FBiH Plan prihvatila ga 14. januara 2021. godine) a taj dokument pripremilo je upravo Mandićevo ministarstvo uz stručnu podršku Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema Planu, prioritetne grupe su i „osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama“.

Kada je sredinom januara Plan zvanično predstavljen javnosti, ugluho je prošao i pomenuti prioritet.

”Što se tiče prioritetnih skupina, treba istaći činjenicu da su to u prvom redu zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe, odnosno osobe preko 65 godina te djelatnici koji rade u tim ustanovama, potom osobe s hroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama“, pojasnio je tada Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Tako da je ministar Mandić svoj „prestup“ legalizirao još u zvaničnom Planu imunizacije a moralni aspekt, jer je preko reda primio vakcinu koja će nekome možda značiti život, očigledno ga ne zabrinjava.

Možda je neko od zakinutih za vakcinu baš Mandićev glasač.

Zanimljivo je i da je vakcinu primio u mostarskoj Klinici, čiji je direktor Ante Kvesić javnosti dobro poznat s početka pandemije, kada je zbog dva „preko reda“ pacijenta za koje nije ispoštovana procedura niti predostrožnost zbog virusa COVID-19. Ispostavilo se da su ta dva pacijenta oboljela od koronavirusa, zbog čega je bilo ugroženo zdravlje ostalih pacijenata i bolničkog osoblja.

Bolnica je tada postala novi klaster a Kvesić se pravdao kako nije znao kako su se pacijenti našli na jednom od odjela.

Podsjetimo, video snimak njegove izjave: „Umisto sprida uša nam je sazad“ postao je viralan.

Mandić je također „uša sazad“ jer se među prvim vakcinisanim našao samo zahvaljujući poziciji da određuje prioritete.

Time je njegov čin još nemoralniji jer se unaprijed pobrinuo da ga legalizira.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.