Utorak, 23 Jula

Kako je Kina pobijedila COVID-19: U Wuhanu multimedijalna izložba o najtežem periodu pandemije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon izbijanja epidemije, Wuhan je nametnuo blokadu koja je trajala gotovo 80 dana, a ukinuta je 8. aprila nakon što je dnevni broj novoprijavljenih slučajeva COVID-19 pao na nulu. Nakon blokade Wuhana u januaru, Kina je mobilizirala cijelu zemlju da pomogne u kontroli epidemije u provinciji Hubei, uključujući slanje više od 42.000 medicinskih radnika iz cijele zemlje u provinciju, piše China Daily.

Autor: Megafon.ba

U najmnogoljudnijoj zemlji u svijetu, Kini (1,4 milijarde  stanovnika), današnji izvještaji, prema pisanju China Daily, kažu da imaju ukupno 13 novozaraženih virusom COVID-19 i niti jedan smrtni slučaj.

Globalna mapa o situaciji s COVID 19 u svijetu, koju su kreirali stručnjaci Johns Hopkins University, pokazuje ukupno 18 novih slučajeva.

Odsječeni od svijeta 80 dana

U zemlji “iz koje je sve počelo“ život se danas odvija bez posebnih restriktivnih mjera i razlog tome su, kako se pretpostavlja, vrlo stroge mjere prevencije, testiranja i izuzetna discipliniranost stanovništva.

Današnje statistike u Kini – China Daily

Vjerovatno je da poštivanje propisa ima veze i sa društvenim i političkim uređenjem Kine te odnosom građana prema svakoj naredbi koja dolazi od države ali i uređenjem države, odnosno, zdravstvenog sistema.

Kada je Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta 2020. godine proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, Kina, posebno njena provincija Wuhan u kojoj su zabilježeni prvi oboljeli i smrtni slučajevi, smatrala se epicentrom žarišta novog, nepoznatog i ubojitog virusa u svijetu.

Međutim, taj period s početka godine u ovoj zemlji je uspješno prevaziđen i prema pisanju kineskih medija, život je potpuno normaliziran. Ipak, od zaborava žele sačuvati taj period, posebno ljude koji su podnijeli najveći teret prevencije i kontrole koronavirusa.  

U Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, gdje je prvi slučaj zaraze otkriven, 16. oktobra je otvorena izložba fotografija, videa i drugih medijskih platformi, koje bilježe situacije i ljude koji su od januara do aprila podnijeli teret borbe protiv COVID-19.

Nakon izbijanja epidemije, Wuhan je nametnuo blokadu koja je trajala gotovo 80 dana, a ukinuta je 8. aprila nakon što je dnevni broj novoprijavljenih slučajeva COVID-19 pao na nulu. Nakon blokade Wuhana u januaru, Kina je mobilizirala cijelu zemlju da pomogne u kontroli epidemije u provinciji Hubei, uključujući slanje više od 42.000 medicinskih radnika iz cijele zemlje u provinciju, piše China Daily.

Huang Yanhua, glavna sestra u bolnici za rak Hubei u Wuhanu, rekla je da je zaista dirnuta i sretna kad vidi da se u gradu sve vratilo u normalu.

Huang je rekla da je raspoređena u bolnicu Leishenshan, koja je dovršena u jeku epidemije u Wuhanu u februaru kako bi isključivo primala pacijente s COVID-19, i tamo provela gotovo dva mjeseca liječeći pacijente.

„Spasili smo 68 pacijenata s COVID-19. Tada sam se osjećala prestrašeno liječeći pacijente, ali sada se osjećam počašćenom zbog svog učinka“, rekla je.

„Wuhan je sada miran i to me jako raduje. Osjećam se zaista ponosno na svoju zemlju“.

Zhang Zhaotang (85) koji se liječio mjesec dana u bolnici Huoshenshan nakon zaraze novim koronavirusom, rekao je da je zahvalan liječnicima i medicinskim sestrama koji su mu spasili život.

„Kada sam hospitaliziran, pitao sam liječnike koji su me liječili jesu li se bojali ili ne, a oni su mi rekli ne“, rekao je dok je prisustvovao izložbi.

„Mislim da su i oni bili neustrašivi ratnici, baš kao i mi kad smo se borili na bojnom polju“, kazao je ovaj ratni veteran za China Daily.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.