Ponedjeljak, 27 Maja

Kada, zašto i kako koristiti medicinske maske – smjernice Svjetske zdravstvene organizacije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Da li medicinska maska štiti od virusa COVID -19, kome se preporučuje upotreba maske i u kojim okolnostima?

Autor: Maida Varga

Svjetska zdravstvena organizacija izradila je smjernice za kućnu njegu i zdravstvene ustanove o strategiji prevencije i kontrole infekcije virusom COVID -19 (koronavirus). Između ostalog, tretirano je i korištenje medicinskih maski te pojašnjeno da li maska štiti od virusa COVID -19, kome se preporučuje upotreba i u kojim okolnostima.

Osjećaj lažne sigurnosti

Nošenje medicinske maske prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, u situacijama kada nije preporučeno, izaziva nepotrebne troškove, teret nabavke i stvara osjećaj lažne sigurnosti. Istovremeno može dovesti i do zanemarivanja ostalih fundamentalnih mjera kao što je higijena ruku.

Ključna mjera je izbjegavanje gužve, održavanje rastojanja najmanje jedan metar od ljudi koji imaju respiratorne probleme, održavanje higijene ruku (vodom i sapunom, kao i dezinfekcija sa sredstvom na bazi 70 – postotnog alkohola).

U situacijama pojave kašlja ili kihanja potrebno je prekriti nos i usta laktom ili jednokratnom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke temeljito oprati.

Za osobe koje nisu bolesne, nema dokaza o korisnosti medicinske maske.

Osobe sa respiratornim simptomima trebalo bi da nose medicinsku masku i što je prije moguće zatraže medicinsku njegu ako se suoče sa visokom temperaturom, kašljem i poteškoćama u disanju, te da se pridržavaju savjeta o načinu upotrebe maske.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se sumnjivi slučajevi infekcije koronavirusom zbrinjavaju putem mjera izolacije i praćenja u bolničkom okruženju.

U situacijama kada bolnička njega nije dostupna i sigurna, ako su bolnice prebukirane, potrebno je slijediti smjernice za prevenciju i kontrolu infekcija koje se odnose na kućnu njegu:

Često pranje ruku vodom i sapunom ili dezinfekcionim sredstvom na bazi 70 posto alkohola.

Držanje rastojanja od zdravih osoba najmanje jedan metar.

Za zadržavanje respiratornog sekreta, zaraženoj osobi je neophodno obezbijediti medicinsku masku koju treba da nosi što je više moguće. Osobe koje ne podnose medicinske maske trebaju primjenjivati respiratornu higijenu tako što će papirnom maramicom prekriti usta i nos prilikom kašljanja i kihanja, a nakon upotrebe je odmah baciti te oprati ruke.

Potrebno je poboljšati ventilaciju u zatvorenom prostoru.

Porodica i staratelji osoba za koje se sumnja da imaju infekciju virusom COVID -19 sa blagim respiratornim simptomima, trebalo bi da nose masku kada su u istoj prostoriji sa zaraženom osobom.

Za zdravstvene radnike preporuka je da nose masku kada ulaze u prostoriju gdje se nalaze sumnjivi ili potvrđeni slučajevi infekcije.

Nakon korištenja maske ključno je voditi brigu i o njihovom odlaganju kako bi se smanjio rizik prenosa virusa.

Smjernice za upotrebu maski su:

  • Masku pažljivo postaviti tako da prekriva nos i usta
  • Skinuti masku korištenjem odgovarajuće tehnike (bez dodirivanja prednje strane maske (skinuti traku)
  • Nakon skidanja ili nenamjernog dodirivanja maske, ruke oprati ili dezinfikovati
  • Zamijeniti masku novom čim maska postane mokra
  • Ne koristiti više puta masku za jednokratnu upotrebu
  • Baciti masku nakon svakog korištenja u kantu sa poklopcem
  • Tekstilne maske (pamuk, gaza) nisu preporučljive za korištenje

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.