Utorak, 23 Jula

Jurišić pisala Sattleru: Uprkos vašim naporima, Dodik ugrozio slobodu izražavanja i medija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić upozorila je šefa Delegacije i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Johanna Sattlera da je uprkos pregovaračkim naporima i insistiranju da se usvajanjem zakona ispune uslovi za početak pregovora BiH za punopravno članstvo u EU, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavama datim na vanrednoj konferenciji za novinare, 12. augusta ove godine ugrozio slobodu izražavanja i medija.

– Označavajući sarajevske medije, te medije Buka, Capital i BN Televiziju kao izdajničke prema Republici Srpskoj, te N1 kao neprijatelja srpskog naroda i Republike Srpske, ne samo da je oklevetao većinu medija u Bosni i Hercegovini, već je novinarima ugrozio sigurnost i onemogućio normalan rad – navela je Jurišić u pismu upućenom Sattleru.

Podsjetila je da je BiH u oblasti temeljnih ljudskih prava kao uslova za evropske integracije obavezna zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara.

– Niko nema pravo, a posebno ne visokopozicionirani političari poput Milorada Dodika, proglašavati medije, koji profesionalno rade svoj posao, neprijateljima srpskog naroda i Republike Srpske – istakla je Jurišić.

Jurišić je podsjetila Sattlera na napade na povratničke porodice, kao i napade na LGBTIQ aktiviste, uposlenike Memorijalnog centra Potočari, kao i na to da je predsjednik RS opsovao genocid u Srebrenici, a novinarki RTV Srebrenica Kadiri Šakić vijest, koju je pripremila, cenzurisana je izbacivanjem riječi genocid.

Mnogo je nas, naglasila je, koji želimo stvarni napredak Bosne i Hercegovine, a ne formalno ispunjavanje uslova za pristupanje EU bez sadržaja, koji bi garantirao da stanovnici BiH ne napuštaju svoju državu, da ne strahuju hoće li biti krivično sankcionirani zbog verbalnog delikta, te da ne budu izgnanici u sopstvenoj državi kao što je to od marta bračni par Memišević, koji po drugi put od 1992. nije u svom domu u Omeragićima kod Višegrada.

– Očekujem od vas da ove brojne i u posljednje vrijeme učestale slučajeve ugrožavanja slobode izražavanja i medija, te ugrožavanja prava ranjivih grupa imate u vidu prilikom ocjenjivanja napretka Bosne i Hercegovine – navela je pored ostalog zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić u pismu upućenom Johannu Sattleru.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.