Ponedjeljak, Mart 27

Jurišić o kriminalizaciji klevete u RS: Zbog riječi u zatvor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Ovo je sasvim sigurno uvođenje verbalnog delikta i to kao krivičnog djela ne samo za jedan entitet, nego za sve građane BiH, koji će u svakodnevnom životu imati ozbiljne posljedice. Dovoljna je riječ koju će neko doživjeti kao uvredu, pa da budete pozvani u policiju i u tužilaštvo na saslušanje”.

Autor: Megafon.ba

Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, boravila je danas u Banjaluci gdje se sastala sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Mirsadom Duratovićem, zastupnicima Sašom Grbićem i Andreom Gajić, predstavnicima novinarske zajednice i Transparency Internationala.

Povod posjete je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta na način da se, po svim kritičarima ovog zakona, ozbiljno ugrožava sloboda govora.

“Ovo je sasvim sigurno uvođenje verbalnog delikta i to kao krivičnog djela ne samo za jedan entitet, nego za sve građane BiH, koji će u svakodnevnom životu imati ozbiljne posljedice. Dovoljna je riječ koju će neko doživjeti kao uvredu, pa da budete pozvani u policiju i u tužilaštvo na saslušanje. Kazne su enormne i mnogi ih neće platiti pa će pristajati na konverziju u vidu zatvorske kazne”.

To je jedan od razloga zbog kojeg traži njegovo povlačenje s dnevnog reda NSRS-a. Drugi razlog je proceduralne prirode.

“Ministarstvo pravde Republike Srpske, na zvaničnoj web stranici objavilo je različit tekst Prednacrta i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS. U samom Prednacrtu nisu bila objavljena krivična djela protiv časti i ugleda te se u javnoj raspravi na njih nije ni moglo reagovati. Ta krivična djela pojavljuju se u Nacrtu s konstatacijom Ministarstva pravde da na tekst nije bilo primjedbi. Stoga se usvajanje ovih izmjena i dopuna mora vratiti na početak kako bi se javnosti omogućilo učešće u njihovom kreiranju”, izjavila je Jurišić.

(Izvor: BHRT)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.