Petak, 14 Juna

Jedino Čavara nije potpisao finansijski izvještaj Ureda predsjednika i dva potpredsjednika FBiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Godišnji finansijski izvještaj koji su sva pravna lica dužna poslati Finansijsko – informatičkoj agenciji do kraja februara za prethodnu fiskalnu godinu, potpisali su samo potpredsjednici Mahmutbegović i Dunović, ali ne i predsjednik Federacije Marinko Čavara.

Autor: N.Š.K.

Svojevrstan presedan su prošle godine napravili javni revizori zbog Ureda predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, kada su za ovu instituciju dali „suzdržano mišljenje“. Kako smo pisali u tekstu Predsjednik i dopredsjednici FBiH kasu podijelili na tri dijela (LINK), revizori zapravo mišljenje nisu ni dali jer su umjesto jednog izvještaja dobili tri zasebna koja govore o tri potpuno odvojena sistema finansijskog funkcioniranja i upravljanja. Mada su u uredima u FBiH godinama upozoravani da se, prema Ustavu FBiH i zakonima, radi o jednoj instituciji, jednom pravnom subjektu, sa jedinstvenim ID brojem.

Sve podijeljeno na tri

Ove godine su iz tri ureda djelomično uvažili upozorenja revizora ali jedinstveni godišnji finansijski izvještaj koji su sva pravna lica dužna poslati Finansijako – informatičkoj agenciji (FIA) do kraja februara za prethodnu fiskalnu godinu, potpisali samo potpredsjednici Melika Mahmutbegović (SDA) i Milan Dunović (DF), ali ne i predsjednik Federacije Marinko Čavara (HDZ BiH).

U septembru 2019. godine predstavnici tri ureda FBiH i predstavnici Ministarstva finansija FBiH održali su sastanak kako bi riješili pitanje jedinstvenog finansijskog funkcioniranja, međutim, sudeći prema najnovijim nalazima revizora Ureda za reviziju institucija FBiH, ključnih pomaka očigledno nije bilo.

„Predsjednik i potpredsjednici FBiH sačinili su godišnje finansijsko izvješće za 2019. godinu na razini registrirane pravne osobe i pojedinačna godišnja financijska izvješća za 2019. godinu za sva tri ureda. Godišnje finansijsko izvješće za 2019. godinu na razini registrirane pravne osobe potpisali su i ovjerili potpredsjednica i potpredsjednik FBiH, ali ne i predsjednik FBiH te je dostavljen Finansijsko – informatičkoj agenciji u utvrđenom roku. Federalnom ministarstvu financija dostavljena su pojedinačna godišnja finansijska izvješća za 2019. godinu za sva tri ureda“, navodi se u izvještaju federalnih revizora.

Nadalje revizori upozoravaju da takav vid funkcioniranja poskupljuje rad institucija i utječe na ukupna izdvajanja novca iz Budžeta FBiH. Upozorenja se odnose i na sistematizaciju radnih mjesta te odvojene javne nabavke.

„Nepravilnosti u organizacijskom smislu utjecale su na neracionalno trošenje proračunskih sredstava kod vođenja pojedinačnih knjigovodstvenih evidencija, izrade periodičnih i pojedinačnih financijskih izvješća za sva tri ureda zasebno i godišnjeg financijskog izvješća za 2019. godinu na razini prave osobe, umjesto da se vodi jedinstveno knjigovodstvo i vrši godišnji obračun i izvješćivanje na razini registrirane pravne osobe kao jednog organa izvršne vlasti, koji je propisan i Ustavom FBiH. Navedeno je također utjecalo na pojedinačno provođenje većeg broja postupaka za izbor najpovoljnijih ponuđača za robe i usluge, što sve skupa dovodi do neracionalnog trošenja ljudskih resursa, na što je Ured ukazivao i prethodnih godina“, kaže se u revizorskom izvještaju ureda predsjednika i dva potpredsjednika FBiH za prošlu godinu.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.