Utorak, 23 Jula

Javne nabavke: Vodovod za sarajevsko naselje održava firma iz Vareša?!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. – K.

Sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini posljednjih je godina transparentniji zahvaljujući zakonodavcima, Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine, a ponajviše pritisku i brojnim istraživanjima medija i civilnog društva.

Sve po zakonu

Samo jedno od istraživanja Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencije Eda Banjaluka, Transparency Internationala BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender“ Banja Luka, pokazalo je da je kroz javne nabavke tokom (izborne) 2018. godine, kroz institucije u BiH, „izvučena“ milijarda maraka više u odnosu na prethodnu godinu.

Organizacije su analizirale nabavke 30 različitih roba, radova i usluga, odnosno, ukupno 4.457 postupaka javnih nabavki u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH.

Sistem javnih nabavki u BiH je veoma složen za praćenje i analizu, posebno jer i ukoliko su nabavke provedene u zakonskim okvirima, malo je pokazatelja koliko su nabavke logične, opravdane i suštinski transparentne. Za taj segment potrebno je da se uključe i institucije, uredi za reviziju, tužilaštva.

Megafonovom analizom samo ugovora o nabavkama u institucijama na svim nivoima vlasti sklopljnim tokom januara 2019. godine, izdvojilo se nekoliko specifičnih nabavki.

Općina Centar Sarajevo je 18. januara 2019. godine potpisala ugovor sa Javnim komunalnim preduzećem  d.o.o. Vareš za upravljanje i održavanje vodovodnog sistema, kao i snabdijevanje pitkom vodom naselja Nahorevo, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja. Ugovor je vrijedan 70.116 KM.

Treba li reći da je Nahorevo, u kojem će za vodu brinuti preduzeće iz Vareša, naselje koje pripada sarajevskoj općini Centar, te da je u nadležnosti KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo. 

Centralna banka BiH je 25. decembra 2018. godine posao sanacije kipova na ulazu u centralni objekat Banke u Sarajevu, povjerila firmi Neimari d.o.o. Ilidža. Posao je vrijedan 28.791 KM a sanacija kipova podrazumijeva stručno znanje restauracije kiparskih djela.

Firma Neimari je, inače, građevinska firma kojoj institucije često povjeravaju odgovorne poslove, poput milionskog posla sanacije krova na zgradi Predsjedništva BiH.

Uprkos tome što sanitetska vozila uglavnom imaju ugrađenu potrebnu opremu za prijevoz i pružanje hitne medicinske pomoći za vrijeme vožnje, Javna ustanova (JU) Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo (KS) 12. januara 2019. godine potpisao je ugovor sa firmom Komel d.o.o. Sarajevo za unutrašnju i vanjsku doradu bolesničkog prostora za pet vozila. Posao je vrijedan  99.923 KM.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH je 18. januara sklopila još jedan ugovor sa tešanjskom firmom Eurovez o nabavci skupocjenih podnih obloga u vrijednosti 35.100 KM. Riječ je o nabavci u sklopu okvirnog jednogodišnjeg sporazuma potpisanog u julu prošle godine, ukupne vrijednosti 79.911 KM. Zanimljivo je da u opisu proizvodnje Euroveza nema podnih obloga, mada po zahtjevu klijenata izrađuju promotivne poklone. Eurovez na svojoj internet stranici nudi radna odijela, olovke, privjeske, torbe, auto pribor.

Skupocjena oprema

Javno preduzeće Ceste Federacije BiH je za opremanje sale za sastanke 22. januara potpisalo ugovor o nabavci konferencijskog sistema rijednog  84.980 KM. Posao je povjeren grupi od tri punuđača, firmama Audio video consulting d.o.o. Novo Sarajevo te Telegroupu, odnosno dvije njihove firme iz Sarajeva i Banje Luke.

Tako će uprava Cesta FBiH za sastanke imati na raspolaganju  konferencijsku salu u rangu najopremljenijih sarajevskih sala specijaliziranih za organizacije velikih skupova.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.