Četvrtak, 13 Juna

JAVNE NABAVKE: Ko naručuje blindirano vozilo,vjerski „sitni inventar“ i pere fasade?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bolje je i pranje fasada nego novca, reklo bi se, kad se analiziraju granice do kojih sežu apetiti plaćani novcem institucija i javnih preduzeća. Javne nabavke u BiH od januara do sredine septembra ove godine pokazuju svu „raskoš“ raspolaganja javnim i budžetima  javnih kompanija u BiH.

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Krov na zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu trebalo bi da bude saniran a posao vrijedan 1,2 miliona KM bez PDV-a, 13. jula dobili su EL-TE 3 iz Novog Sarajeva i ilidžanska kompanija Neimari. Vjerovatno da je i ovim firmama stalo da posao završe što prije i naplate novac, jer ako se budu pridržavale krajnjih rokova za završetak radova kako je tenderom predvidjela Služba za zajedničke poslove institucija BiH, „svečano otvaranje krova“ sačekat ćemo 5 godina i 10 mjeseci!

Iznajmljivanje blindiranog auta

Znamo već kako hrvatskog člana Predsjedništva BiH finansijska situacija u zemlji nije spriječila da kupuje stilski namještaj, plaćen u julu 10.500 KM bez PDV-a privatnoj kiseljačkoj firmi Ceste Company. Ispostavilo se da ni medijska prašina početkom ljeta zbog najavljene kupovine još jednog automobila za potrebe Predsjedništva BiH, i to s pripremljenom montažom za dječiju autosjedalicu,  nije imala efekta. Auto je kupljeno. Sredinom augusta je banjalučkoj firmi AUTOCOMERC V.S. automobil plaćen 51.196 KM bez PDV-a.

Centralna banka BiH je ljetos pokrenula radove na sanaciji oštećene fasade na centralnoj zgradi u Sarajevu. Posao je procijenjen neophodnim, zbog starosti zgrade ali i jer je proglašena nacionalnim spomenikom. U okviru sanacije je i ilidžanskoj firmi Neimari plaćeno 24.039 KM bez PDV-a za uslugu specijalnog pranja fasade.

Ured za reformu javne uprave, koji je u 2016. godini za plaće i naknade 36 kvalificiranih uposlenika imao na raspolaganju 1,5 miliona KM, za savjete privatnih firmi kako reformirati javnu upravu, samo od januara do septembra ove godine platili su više od pola miliona KM.

Jednogodišnji ugovor o konsultantskim uslugama sa Zamm Media Consulting, vrijedan 309.730 KM bez PDV-a, potpisan je 15. maja 2017.godine, a za projekat „Unapređenje procesa analize potreba i evaluacija efekata obuke“, dvjema firmama iz Brčko Distrikta i Istočne Ilidže, 26. januara je dodijeljen posao od 300.875 KM bez PDV-a.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica  je početkom maja sa 17 prijevozničkih kompanija iz desetak gradova u BiH ugovorilo usluge „prijevoza kopnom, putnika i robe, uključujući usluge blindiranih vozila i usluge dostave“. Riječ je o uslugama prijevoza tokom događaja koje podržava ovo ministarstvo, kao što su zajednički ukopi i dženaze u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu. Posao je vrijedan 249.999 KM bez PDV-a.

Ured predsjednika RS-a je u maju ove godine iz budžeta platio posao izrade odlikovanja Republike Srpske, koja se dodjeljuju zaslužnim pojedincima, organizacijama i institucijama. Posao izrade i dostave odlikovanja vrijedan 115.350 KM bez PDV-a, sklopljen je 4. maja sa banjaličkom firmom Sparta.

Rukovodiocima sektora u Elektroprijenosu BiH a.d. Banja Luka, rad, pristup dokumentima i sastanci više nisu ni najmanji napor, a koštalo je to budžeta kompanije 2.450.030 KM bez PDV-a. Naime, toliko je plaćen informacioni sistem za upravljanje dokumentima uz integraciju elektronske sjednice za potrebe Elektroprijenosa.

Posao su početkom maja dobile četiri firme iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke i Beograda .

Mješoviti Holding Elektroprivreda RS – zavisno preduzeće „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik, sklopili su ugovor o nabavci voća i povrća od Poljoprivredne zadruge „Povrtlarstvo“ iz Bijeljine. Ugovorom je precizirano da će od maja ove do novembra naredne godine, ovom preduzeću trebati voća i povrća u vrijednosti 191.520 KM bez PDV-a.

Skupi advokati za RTRS

Oko 50.000 KM koštat će ove godine samo dvije nabavke za vjerske službe u Oružanim snagama BiH. Naime, Ministarstvo odbrane BiH je početkom jula za nabavku „roba,vjerskih stručnih knjiga, literature i sitnog vjerskog inventara“, Pokloničkoj agenciji Srpske pravoslavne Crkve „Dobročinstvo“ iz Beograda, platilo 20.999 KM bez PDV-a. Za štampani materijal potreban u Uredu vojnog muftije, Izdavačkom centru Rijaseta IZ BiH El-Kalem, krajem juna je plaćeno 13.658 KM bez PDV-a.

Iako Javni servis BiH grca u dugovima, Radio-televizija Republike Srpske će samo za trogodišnje usluge dvojice tamošnjih privatnih advokata platiti 149 500 KM bez PDV-a. Ugovor je sklopljen u aprilu ove godine.

Ova je medijska kuća mjesec ranije sklopila ugovor i s firmom Satwork za usluge praćenja i nadzora vozila iz voznog parka RTRS-a. Entitetski javni emiter će za te usluge platiti 6.660 KM bez PDV-a.

U Javnom preduzeću Elektroprivreda HZHB, povodom 25 godina postojanja kompanije odlučili su da o svemu mora biti snimljen i film. Pa su tako od mostarske prve internet TV krajem jula naručili posao vrijedan 49.950 KM bez PDV-a.

SAVREMENI KUMUNALCI 

Banjalučani će malu i veliku nuždu u pokretnim javnim WC-ima platiti za ovu godinu 170.940 KM bez PDV-a. Toliko, naime, košta  iznajmljivanje i održavanje WC kabina koje je Grad Banja Luka ugovorio 21. jula s banjalućkom firmom Eco Vox.

KJKP Rad Sarajevo se u proljeće ove godine pohvalilo inovativnim rješavanjem otpada, pa su u centru Sarajeva ugrađeni prvi kontejneri za smeće sa podzemnim spremnicima. A onda su se u julu dosjetili da im treba specijalno vozilo bez kojeg je nemoguće isptrazniti te kontejnere. Vozilo vrijedno 183.000 KM bez PDV-a, kupljeno je od firme Gradatin.

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.