Nedjelja, Januar 29

Izudin Jahić, alias Valter tuzlanski: Svako mi je jednako vrijedan pažnje, kako god se zvao i bio čistač ili inžinjer

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Nametnuo sam, kako su mi rekli neki prijatelji, novinari, medijima drugačiju obavezu, da se objavljuje sve. Da se dobro objavljuje i da se loše objavljuje. Ja sam neovisan, ne bojim se nikog i objavit ću ono što smatram da građanima treba, jer mediji bi trebali biti tu za građane. Mediji nisu tu za partije, mediji nisu za pojedince, mediji moraju biti za građane”.

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

U Tuzli svi znaju za Valtera tuzlanskog. Što Valterov objektiv nije zabilježio nije se ni dogodilo. Jednako bilježi fotopriče o viđenijim Tuzlacima ali i o ljudima koji su u javnosti manje poznati, ali postižu iznimne rezultate u onome što rade.

Internet portal i Facebook stranice Valtera tuzlanskog danas su jedan od najuticajnijih tuzlanskih medija.

NALJUTE SE KOMUNALCI NA MENE ALI IPAK OČISTE JALU

Kada je odlučio pokrenuti Facebook stranicu “Valter Tuzlanski” i druge internet platforme na kojima će bilježiti dobro ali i loše u gradu, 2016. godine, kaže u razgovoru za Megafon da je radio inkognito i da su Tuzlaci uz jutarnju kafu pogađali ko se krije iza imena Valter.

Danas se itekako zna da je riječ o Izudinu Jahiću iz Tuzle koji je penzionerske dane odlučio posvetiti hobiju, bilježiti dnevnu hroniku grada. Hobi je s vremenom prerastao u misiju za koju danas postoji i zvaničan termin: “građansko novinarstvo”.

Valter tuzlanski je svakodnevno u gradu i prati dešavanja (Foto: N.Š.K./Megafon)

Jahić prati sve važne i manje važne događaje, hvali ali i kritizira, ne zanima ga hoće li se zamjeriti kome.

Kaže da čak i kad se na njega ljute što kritikuje, važno je da to zbog čega kritikuje ipak bude urađeno.

Na pitanje zašto ime Valter, od koga i čega brani Tuzlu, Jahić kaže da mu je cilj bio govoriti o svemu što je važno građanima i o onome što mediji ne mogu, nemaju vremena ili ne smiju da pišu te da nema malih i velikih tema ako su važne za svakodnevni život građana.

“Godine 2016., pošto se malo razumijem u tehnologiju, s prijateljima sam razgovarao i kažem hajde da otvorim neku Facebook stranicu. Šta ćemo raditi? Ma, gradske teme ću obrađivati. Bilo je dvadesetak opcija za ime ali na kraju je bio Valter, po Valteru sarajevskom, ali bez dablve. A ne treba objašnjavati to ime, svi znaju za Valtera i šta je značio.

Nisam vjerovao tada da će Valter tuzlanski biti tako prihvaćen u našem gradu.

Dvije godine sam radio inkognito, niko nije znao ko sam. Bilo je zanimljivo u tom periodu, jedni su rekli Reka, pa možda Miro Petrović, novinar… s prijateljem najboljim sjedim u kafiću i pričamo, kaže, ma ko li je Valter. Nikome tada nisam rekao kako se zovem. Sve dok nisam javno počeo pratiti događaje po gradu. Slikam sve i objavim slike. Među prvima me je prepoznao Zlatko Berbić i kaže mi jednom, ti si Valter. Tada mi je ponudio i da sarađujemo. Tako je počeo Valter”.

Jahić kaže da nije teško biti objektivan, samo svemu treba posvetiti jednaku pažnju i s jednakim poštovanjem pristupati temama.

“Nametnuo sam, kako su mi rekli neki prijatelji, novinari, medijima drugačiju obavezu, da se objavljuje sve. Da se dobro objavljuje i da se loše objavljuje. Ja sam neovisan, ne bojim se nikog i objavit ću ono što smatram da građanima treba, jer mediji bi trebali biti tu za građane. Mediji nisu tu za partije, mediji nisu za pojedince, mediji moraju biti za građane. Evo sad možemo otići da vidite Jalu. Šuma je u Jali. Nekoliko puta o tome pišem a hoće li se ko naljutiti ne zanima me. Ljute se na mene iz Komunalca, iz Vodovoda, ali očiste Jalu. Dosta toga se uradilo na moje intervencije. Da li je to slučajno ili nije, nemam pojma, ali uglavnom uradi se.

Izudin Jahić, (Foto: N.Š.K./Megafon)

Pratim kulturne događaje, sportske događaje, sve nastojim da pratim, pogotovo našu omladinu. Djecu našu koja postižu dobre rezultate na raznim takmičenjima, od muzike, sporta i svega ostalog. Mediji to objave, tri četiri minute je u medijima pažnja na tim vijestima. Evo na primjer Panonika. Ja ne dam na Panoniku jer ipak je to naš brend na koji ne treba napadati. Treba napadati ali samo ako nešto može da se poboljša, da bude bolje”.

Naš sagovornik kaže da kroz svoje objave na društvenim mrežama i na internet portalu želi dati priliku ljudima koji nemaju prostor u zvaničnim medijima, ali želi time da njeguje i duh slobodarske Tuzle, posebno u ova ekonomski i politički teška vremena.

“Na mojim Facebook stranicama i na portalu je toliko multietničnosti, tu su mi svi, sve nacije, svi narodi, svi prijatelji, baš iz razloga što se obazirem na sve nas, da pomognem svima i da nam svima bude što bolje.

Vidite kakva je situacija u državi, treba podržati našu omladinu, treba podržati i žene. Žene su nam većina u društvu, međutim, nemamo sloge oko toga. Objavljujem i o političkim strankama, objavljujem i sa događaja na koje ne dođe nijedan novinar jer hoću da ljudi znaju kakav izbor imaju. Pa sam imao situacija da, na primjer, na nekim događajima bude 11 političkih stranaka a samo11 žena. Žene stalno moraju da se bore za svoja prava, ja tome dajem podršku pisanjem i objavljivanjem slika”.

MOŽE BOLJE

“Može nam biti bolje samo ako radimo zajednički, ako ne napadamo jedni druge po pitanju vjere, nacije i svega drugog. Svako ima svoje pravo, kod mene je bar tako, bez obzira na profesiju, bio čistač, perač ili inžinjer. Kod mene je isti, kako god se zvao, ili kojoj god političkoj opciji pripadao”, kaže naš sagovornik Valter tuzlanski.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.