Utorak, 23 Jula

Izdata građevinska dozvola za most na izletištu Zlača, posjetiocima uskoro omogućen pristup Zaštićenom pejzažu Konjuh

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić su danas načelniku općine Banovići Begi Gutiću uručili građevinsku dozvolu izgradnju mosta na rijeci Oskovi na lokalitetu izletišta Zlača.

Most „Zelenika“ je u izuzetno lošem stanju, a aktivnosti na rješavanju ovog problema traju već skoro deceniju. Već duže vrijeme preko ovog mosta se i ne saobraća, zbog čega su građani koji posjećuju prinuđeni koristiti obilaznicu.

Halilagić uručio građevinsku dozvolu načelniku Banovića (Foto: Press Vlade TK)

Nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona obećala svoju pomoć, a Općina Banovići na sebe preuzela obavezu da ishoduje svu dokumentaciju i dozvole, rješavanje ovog problema je sada već izvjesno.

Naime Ministarstvo je ranije donijelo Rješenje o lokacijskoj informaciji (urbanistička saglasnost) urađena je projektna dokumentacija, a današnjim izdavanjem i uručenjem  građevinske dozvole stekli su se uslovi da se već sa građevinskom sezonom započne i sa radovima na rekonstrukciji.

Načelnik Banovića Bego Gutić je akcentirao da prostor Zaštićenog pejzaža Konjuh, odnosno planina Konjuh predstavlja veliki turistički potencijal, ne samo za Banoviće nego i cijeli Tuzlanski kanton.

„Ukoliko želimo da razvijamo turizam moramo unaprijediti infrastrukturu, prije svega saobraćajnice i mostove. Neprohodnost ovog mosta je dugogodišnji problem na kojem smo intenzivno radili i sada je njegova rekonstrukcija samo stvar tehničke provedbe“, kazao je načelnik Gutić .

„Vlada TK je prošle godine osigurala 450.000 konvertibilnih maraka inicijalnih sredstava namijenjenih za realizaciju prve faze projekta izgradnje. Ove godine planiramo osigurati i nedostajuća sredstva za finalizaciju cijelog projekta koji je procijenjen na ukupno oko 800.000 KM. Projektom je planirano da se gradi most širine 2×3 metra sa dvije, u odnosu na kolovoz, izdignute pješačke staze širine 1,5 metara i biciklističkom stazom širine 2,5 metara. Njegovom izgradnjom stavit će se u funkciju putna komunikacija prema hotelu „Zlača“ koja već duže vrijeme nije u funkciji, zbog čega su građani prinuđeni koristiti obilaznicu“, kazao je premijer Halilagić, te istaknuo zajednički angažman gradonačelnika Živinica Begana Muhića, rahmetli Samira Kamenjakovića i načelnika Općine Banovići Bege Gutića na realizaciji ovog projekta.

(Foto: Press Vlade TK)

Naime, Grad Živinice, na čijem prostoru se most nalazi dao je saglasnost da Općina Banovići, u ime obje strane, može podnositi zahtjeve za pribavljanje potrebnih saglasnosti i dozvola.

„Današnja dozvola jedan je od posljednjih preduslova za rješavanje ovog decenijskog problema, kako  građana Banovića tako i svih nas koji želimo uživati u prostranstvima i ljepotama Zaštićenog pejzaža Konjuh. Uz osnovne elemente most će imati i biciklističku stazu tako da će dugoročno ispunjavati sve potrebe uslove, ali i biti poticaj da na cijelom lokalitetu Zlače i Zaštićenog pejzaža razmišljamo o stvaranju uslova za brdsko planinski biciklizam kao oblik rekreacije i turizma“, kazala je danas ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić.

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.