Nedjelja, Januar 29

Iz Zavoda saopćili da nisu ovlašteni objaviti imena proizvođača sporne vode

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine provodi ciljane preventivne monitoringe, čija je zadaća ustvrditi da li su proizvodi dostupni u prodaji u Federaciji BiH registrirani, da li sastav odgovara deklaraciji na proizvodu i da li su mikrobiološki ispravni.

Zato je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH proveo Monitoring prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda za piće, uzorkovanih na području Federacije BiH. Analizirana je mikrobiološka ispravnost kao i da li sastav odgovara deklaraciji na proizvodu, te su obuhvaćene i vode koje ranije nisu bile na Popisu priznatih izvorskih mineralnih i stolnih voda koje se stavljaju na tržište u BiH, što je preduvjet za priznavanje voda u skladu s Pravilnikom o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama.

Zavod je o rezultatima monitoringa 70 uzoraka različitih domaćih i uvoznih proizvođača voda obavijestio Federalnu upravu za inspekcijske poslove 18.10.2022. godine, kako bi se proveo pojačan nadzor u maloprodaji, proizvodnim pogonima i punionicama.

O svemu tome Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, uz prisustvo glavnog federalnog zdravstvenog inspektora, javnost obavijestio na konferenciji za novinare održanoj 17.11.2022. godine predstavljajući rezultate monitoringa, s ciljem transparentnog informiranja javnosti o rezultatima svog rada.

Budući da ovo nije bila „službena kontrola“ po zahtjevu nadležnih uprava za inspekcijske poslove, nismo ovlašteni da objavimo imena proizvođača voda, jer naše ingerencije završavaju dostavom rezultata monitoringa nadležnoj upravi za inspekcijske poslove.

Ono što možemo potvrditi je da pronađena onečišćenja nisu u količini koja bi bila štetna po ljudsko zdravlje, što je na konferenciji za novinare jasno naglašeno.

Sa žaljenjem konstatiramo da su aktivnosti Zavoda na monitoringu, čiji je jedini cilj bio pojačati institucionalni nadzor i spriječiti potencijalne neregularnosti u budućnosti, u javnosti izazvale zabrinutost, što nam nije bila namjera.

Ovim putem zahvaljujemo Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove na suradnji i poduzetim mjerama, a građanstvu Federacije BiH želimo poručiti da može imati puno povjerenje u zakonitost rada, profesonalnost i stručnost odgovornih službi Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, čiji su uposlenici u potpunosti posvećeni zaštiti javnog zdravlja i koji će, bez obzira na poteškoće na koje nailaze, nastaviti sa preventivnim ciljanim monitorinzima koji su planirani u 2023. godini, kaže se između ostalog u saopćenju iz kabineta direktora Zavoda za javno zdravstsvo FBiH.

(Izvor: Saopćenje ZZJZ FBiH)   

Megafon.ba                                                                                                            

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.