Utorak, 23 Jula

Iz ORC Tuzla pisali Cvijanovićki i Lukaču: Hitno kazniti krivce za incidente

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Predstavnici Omladinskog resursnog centra (ORC) Tuzla poslali su ovoreno pismo Željki Cvijanović, predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) te Draganu Lukaču, ministru MUP-a RS.

Povod za reakciju su, kako pojašnjavaju iz ORC-a, incidenti koji su se dešavali prethodnih dana u RS-u.

Otvoreno pismo ORC Tuzla objavljujemo u cijelosti:

Poštovana,

predsjednice RS, uvaženi ministre MUP-a RS,

Povodom posljednjih nemilih događaja u: Doboju, Gackom, Prijedoru, Foči i Janji, kada su pojedinci i grupe, tokom proslave pravoslavnog Božića i dana RS pucnjavom, izvikivanjem nacionalističkih parola, pjevanjem nacionalističkih pjesama unijeli nemir među građane Republike Srpske, tražim od vas da hitno reagujete, istražite pomenute događaje, privedete vinovnike i procesuirate ih shodno Zakonima RS-a.

Mislim da vas ne moram ovom prilikom napominjati da ste na proteklim opštim izborima legalno i legitimno izabrani na te funkcije od strane tih istih građana Republike Srpske.

Poštovana Predsjednice Cvijanović, Vi ste na funkciji Predsjednice svih građana RS, a ne samo jednog dijela njih. Koliko znam, to ste do sada više puta napomenuli u svojim govorima.

Shodno tome, tražim od Vas da poduzmete hitne mjere i, u skladu sa Vašim ingerencijama, mandatom i Ustavom RS pokažete da štitite svoje građane. Tim primjerom ćete dokazati

svima da niste izabrani slučajno, te da savjesno i odgovorno vršite svoju dužnost. A isto tako i da štitite Ustavni poredak u RS.

Uvaženi Ministre Lukač, ovom prilikom tražim od Vas da HITNO istražite događaje iz nekoliko proteklih dana, pronađete izvršioce i procesuirate ih. Time ćete pokazati da svoju funkciju vršite onako kako to i dolikuje – savjesno, pošteno, i bez diskriminacije nad bilo kime. Time ćete isto tako pokazati da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS radi ono zbog čega je i uspostavljeno – čuva Ustavni poredak, red i mir SVIH građana RS-a.

Oprostite što vam se miješam u posao. Znam da je izborna godina i da se svi politički subjekti bore da zadobiju povjerenje građana. Ali ukoliko ne budete djelovali u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa svojim (od naroda i njihovih glasova dobijenih) funkcijama, mišljenja sam da ćete samo dokazati da Vam (kao i većini BH funkcionera i političara) i nije baš stalo do tog naroda, nego se samo „pošteno“ trudite da ostanete na vlasti.

Uradite to još danas. Nemojte ponovo za to što se desilo kriviti „one druge“ (predstavnike opozicije, tajne službe, političke partije iz FBiH, „ubačene strane elemente“, „plaćenike stranih ambasada“, „štovaoce lika djela bivših i sadašnjeg Visokog predstavnika“, pojedine medije iz RS-a i FBiH)…

Pokažite svojim gestom da Vam je stalo. Pokažite da zastupate interese svih građana RS.

Vaš pozitivan primjer će sigurno uticati i na ostale političare, zastupnike, funkcionere i Institucije, kako u RS, tako sigurno i u Federaciji i pokazati im da se RS, pa i BIH, zalaže za prava svih svojih građana, podjednako ih štiteći od svih negativnih pojava.

Isto tako, obzirom da je ovo pismo koje vam šaljem „otvoreno“, tražim od vas da se u medijima očitujete o ovim događajima, osudite ih, i time stanete na stranu pravde i onih koji su vas izabrali.

Srdačni pozdravi iz Tuzle!

Miralem Tursinović

ORC Tuzla

(Izvor: ORC Tuzla)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.