Utorak, 23 Jula

Iz Ministarstva zdravstva FBiH za Megafon: Još se ne zna proizvođač od kojeg će vakcina biti nabavljena ni hoće li vakcinacija biti obavezna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

S obzirom na to da se još očekuju dozvole pojedinim svjetskim proizvođačima vakcine protiv COVID -19, za naručenih 1,2 miliona doza za BiH još se ne zna od kojeg će se proizvođača vakcina nabaviti, a Stručni tim za vakcine ZZJZ FBiH tek vrši istraživanja na osnovu kojih će se znati da li će vakcinacija u Federaciji BiH biti obavezna ili na dobrovoljnoj bazi.

Autor: N.Š.K.

Vakcinacija stanovništva protiv COVID – 19 u svijetu je već počela. Bosna i Hercegovina prve doze vakcina tek očekuje u prvom dijelu 2021. godine. Iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH, odnosno Sektora za javno zdravlje, na pitanje postoji li jasan plan režima vakcinacije, ima li naznaka o proizvođaču vakcina te da li će vakcinacija biti obavezna, Megafonu je odgovoreno da postoji plan Zavoda za javno zdravstvo FBiH i da će se sve odvijati prema tom planu.

PROSTOR ZA NAGAĐANJA I FEJK INFORMACIJE

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci vakcine protiv COVID-19 za stanovnike BiH kroz globalni pristup vakcini zvani COVAX mehanizam kojim upravljaju GAVI, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i  Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), podsjećaju iz Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno iz Sektora za javno zdravlje. BiH se pribilježila za nabavku više od 1,2 miliona vakcina, od čega 800.000 doza za Federaciju BiH.

Cilj COVAX mehanizma nabavke vakcina protiv COVID-19 jeste pravičan i fer pristup svim zemljama koje su pristupile ovom mehanizmu u nabavci vakcina protiv COVID-19 kada one budu dostupne, navode nadalje iz Minstarstva, međutim, to ne znači da možemo znati čije će vakcine stići na tržište Federacije BiH.

„Zemlje se nisu unaprijed obvezale za određene proizvođače, a očekuje se da će finalni portfolio COVAX mehanizma imati 10 ili više kandidata vakcina, na osnovu 4, 5 tehnoloških platformi. Kao što je poznato do sada je jedan proizvođač dobio dozvolu od regulatorne agencije u SAD (FDA), dok još nijedan proizvođač nije dobio dozvolu od Evropske agencije za lijekove.

Pored 800.000 doza za koje se FBIH pribilježila putem COVAX mehanizma, što su zapravo količine za 20 % populacije, s obzirom na to da se vakcina daje u dvije doze, FBiH će kroz ovaj ili druge mehanizme u narednom periodu pokušati osigurati vakcine za još 30% stanovništva.

S obzirom na ograničenja u proizvodnji vakcina protiv COVID-19 i ogromnu glabalnu potražnju, očekuje se da će se i količine za koje se BiH pribilježila isporučivati sukcesivno i u etapama, tako da će se i vakcinacija organizirati sukladno zaprimljenim dozama vakcina a prema prioritetnim skupinama kako su definirane planom vakcinacije protiv COVID-19 koji je pripremio Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Shodno navedenom planu, prva prioritetna skupina za vakcinaciju su zdravstveni radnici te korisnici i osoblje u ustanovama za zbrinjavanje starijih osoba. Sljedeća prioritetna skupina su osobe starije dobi te osobe sa hroničnim oboljenjima u svim dobnim skupinama, a potom i osobe koje rade u esencijalnim profesijama za funkcioniranje društva“.   

Iz Ministarstva napominju da će, pošto se u narednom periodu ne može očekivati masovna vakcinacija većine stanovništva, prioriteti za vakcinaciju biti definirani tako da prednost imaju kategorije stanovništva koje su u većem riziku za razvoj težih oblika bolesti.

Na pitanje da li će vakcinacija biti obavezna ili na dobrovoljnoj bazi, a sve zbog brojnih nejasnoća u javnosti i polemike neutemeljene na stručnim osnovama, iz Ministarstva zbog svega rečenog nije preciziran odgovor. Stoga podsjećamo na intervjuu šefa Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo i člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva doc. dr. Sanjina Muse, objavljen 26.11. 2020. godine na Informativnom portalu covid19.fmoh.gov.ba, u kojem se dr. Musa dijelom dotiče i eventualne odluke o obavezi vakcijanacije.

ISPITIVANJA PRIJE ODLUKE O (NE)OBAVEZI VAKCINACIJE

Iz intervjua koji u cjelini možete pročitati OVDJE, izdvojili smo dva pitanja i odgovore:

Na koji način će se provesti sama vakcinacija?

Prema planu vakcinacije, predviđena upravljačka struktura za provođenje imunizacije podrazumjeva koordinacione odbore, operativne timove i timove za vakcinaciju. U aktivnostima provođenja cjepljenja pandemijskim cjepivom potrebno je iskoristiti postojeće sisteme za upravljanje vakcinama i informacijama, kao i izvršiti potrebna prilagođavanja, u skladu sa Pravilnikom o načinu provedbe imunizacije, odnosno Evidencijama i obavještavanju o obavljenoj imunizaciji.

Da li će vakcina protiv COVID-19 biti obavezna?

To je jedna od tema Stručnog tima za vakcine protiv COVID-19, da li za pojedine skupine vakcina treba biti obvezna. Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji sa SZO provodi nekoliko kvalitativnih istraživanja kako bi utvrdio potencijalne pokretače i barijere za vakcinaciju protiv COVID-19.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.