Utorak, 23 Jula

Iz Centra Kralj Fahd odgovaraju: Svih 50 tona doniranih hurmi je podijeljeno isključivo socijalno ugroženima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Centra Kralj Fahd tvrde da hurme dijele isključivo ljudima u potrebi te da nema govora o mogućnosti zloupotrebe ili podjele donacije pripadnicima samo jednog naroda.

Autor: N. Š. K.

Kraljevina Saudijska Arabija je krajem marta donirala Bosni i Hercegovini 50 tona hurmi. Zbog tržišne vrijednosti poklona koji se mjeri u milionskom iznosu i činjenice da donacija stiže u vrijeme pandemije, vijest je izazvala veliko zanimanje javnosti.

Donaciju je Kulturnom centru Kralj Fahd (KCKF) u Sarajevu uručio ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osama bin Dakhel Al-Ahmedi.

Fotografiranje svake donirane hurme

Portparol KCKF, magistar Fikret Mehović, za Megafon.ba je rekao da je donacija izazvala toliko pažnje javnosti vjerovatno jer je stigla u vrijeme pandemije i kada svi imamo mnogo očekivanja ali i da su hurme koje smo dobili tradicionalni poklon koji svake godine iz Saudijske Arabije dolazi uoči Ramazana.

„Ovaj put taj iznos je bio pedeset tona. Kao i svake godine KCKF ravnomjerno raspodjeli ove hurme humanitarnim organizacijama u Bosni i Hercegovini: Pomozi.ba, Merhamet, Odjel za društvenu brigu, Kruh svetog Ante, Javna kuhinja Stari Grad Sarajevo, Srpsko humanitarno udruženje Dobrotvor i neke manje humanitarne organizacije.

Takođe, svaki put ja dobijem fotografije uručenja ovih hurmi osobama u teškoj socijalnoj situaciji. Mi želimo da znamo na koju adresu su otišle ove hurme a to trebaju biti socijalno ugožene kategorije sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine.

U ovom slučaju navedene humanitarne organizacije i javne kuhinje će u sklopu svojih prehrambenih paketa uključiti i naše hurme. Prošle godine KCKF spremio je veliki broj prehrambenih paketa u koje je uključio hurme koje smo tada dobili“, kazao je Mehović.

U neformalnom dijelu razgovora, portparol Centra Kralj Fahd kaže da se ponekad dogodi da određenoj instituciji pošalju maksimalno jedan paket u znak pažnje, ali da nema govora o tome da će hurme dobiti bilo ko pri Islamskoj zajednici ili lokanim džamijama niti bilo ko izvan kategorije socijalno ugroženih osoba.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.