Utorak, 23 Jula

Ispit za VSTV BiH: Osnovni sud u Sokocu može poništiti registraciju Ravnogorskog pokreta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za razliku od Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, i nivoa države, gdje se udruženja i fondacije registriraju u nadležnim ministarstvima pravde, udruženja i fondacije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, upisuju se u registar kojeg vodi osnovni sud u sjedištu okružnog suda na čijem području udruženje ili fondacija ima sjedište.

Sjedište Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Istočno Sarajevo, čiji je predsjednik Dušan Sladojević bio jedan od predvodnika nedjeljnog postrojavanja sljedbenika ideologije četničkog vojvode Draže Mihailovića u Višegradu, ima adresu u Palama, a registrirani su u Osnovnom sudu Sokolac.

Član 41. Zakona o udruženjima i fondacijama RS jasno kaže da će se udruženjima zabraniti rad u slučaju:

„ako deluje suprotno odredbama člana 3 stav 2 ovog zakona“

Član 3, stav 2 glasi:

„Statut i delovanje udruženja i fondacija ne mogu biti suprotni ustavnom poretku niti usmereni na njegovo nasilno podrivanje, raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivost ili diskriminacije zabranjene Ustavom i zakonom“

Nije potrebno pravničko znanje da bi se četnička ikonografija, terminologija i pjesme u kojima se priziva krvava Drina okvalificirale kao nedvosmisleno kršenja člana 3 Zakona o udruženjima i fondacijama RS.

Dakle, registracioni ured Osnovnog suda Sokolac, može ukinuti pomenuto i sva druga rješenja o registraciji udruženja čije djelovanje i statuti propagiraju vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Treba li napomenuti da svojevrsni nadzor nad postupanjem sudova vrši Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH.

Osnovna zadaća VSTV-a je da „osiguravanjem nezavisnog, nepristranog i profesionalnog pravosuđa u BiH, VSTV BiH omogućava jednak pristup pravdi i jednakost svih građana pred zakonom“. Jedna od nadležnosti VSTV-a je imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija na svim nivoima u BiH, te disciplinska odgovornost sudija i tužilaca.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.