Utorak, 23 Jula

Iscrpljeni bunari soli u Tetimi buduće odlagalište šljake iz TE Tuzla?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dugogodišnji razlog protesta stanovnika tuzlanskog naselja Šićki Brod zbog štetnih okolišnih uticaja odlagališta šljake i pepela iz Termoelektrane Tuzla, mogao bi dugoročno biti riješen ukoliko Elektroprivreda BiH prihvati najnoviji prijedlog Grada Tuzla za novu lokaciju odlagališta. Naime, umjesto dosadašnjeg prostora jezera Kop na Šićkom Brodu, kao alternativno rješenje ponuđen je prostor na drugom dijelu grada, u iscrpljenim bušotinama Rudnika soli u naselju Tetima, gdje je smještena i pumpna stanica Rudnika.

Bunari duboki pola kilometra

Struka smatra da je prijedlog ekološki prihvatljiviji od načina odlaganja na Šićkom Brodu ali da je upitno da li će prijedlog biti prihvaćen jer bi deponovanje šljake za Elektroprivredu bio mnogo skuplji proces od dosadašnjeg.

Bušotina soli u Tetimi

Na području naselja Tetima je desetak iscrpljenih bušotina/bunara soli, promjera 70 metara, visine oko 100 metara a nalaze se pod zemljom na dubini od oko pola kilometra.

Porodica mještana Tetime s kojima smo razgovarali, nisu uopće bili upoznati s prijedlogom, ali kazali su za Megafon da ne vide razlog zašto bi bili zabrinuti s obzirom na to da se bunari nalaze duboko pod zemljom.

Tetima je naselje na sjeveroistoku Tuzlanskog kantona, dijelu Grada Tuzla, na obroncima Majevice, koje jednim dijelom graniči sa linijom razdvajanja Federacije Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republika Srpska. Nalazi se na 508 metara nadmorske visine i prostire na površini od 7,06 kilometara kvadratnih.

U naselju živi 147 stanovnika, a prema Popisu iz 2013. godine 130 Hrvata, 8 Bošnjaka, 1 Srbin i 8 Ostalih.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.