Utorak, 23 Jula

IOM-ov obrok za migrante košta 2,59 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Maida Varga

Međunarodna organizacija za migracije u Bosni i Hercegovini (IOM) je pod pritiskom javnosti, objavila nedavno Infomaciju o novcu koji su dobili od Evropske unije za migrante i izbjeglice od juna 2018. godine do decembra 2020. godine.

Vezani tekst: Iz IOM-a objavili: Za migrante od EU dobili 150 miliona KM

Do decembra 2020. godine potrošili su 51.560.327 eura a ostatak novca, kako navode, planiran je do polovine 2021. godine.

U detaljnoj Informaciji navode da je od potrošenog iznosa, 39.788.225 eura (77%), raspoređeno za humanitarne aktivnosti a te troškove čine: hrana, neprehrambeni proizvodi, sklonište, sigurnost i zdravstvo te obrazovanje.

Na hranu je potrošeno 10.876.111 eura.

Podijeljeno je 8,2 miliona obroka u migrantskim centrima te 15.000 obroka i pitke vode migrantima van migrantskih centara.

Iz ovih podataka proizilazi da je vrijednost obroka za migrante 1,33 eura ili 2,59 KM.

S obzirom na to da uz obrok računaju i napitke, poput čaja i pitke vode, dakle, radi se o minimalnim vrijednostima dovoljnim tek za preživljavanje.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.