Utorak, 27 Februara

Inspektori utvrdili: Realna cijena peleta je između 400 i 450 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Ukoliko izostane volja adresiranih poslovnih subjekata iz ove oblasti, Vladi Federacije BiH biće predloženo da u skladu sa zakonom i nadležnošću, poduzme i inicira mjere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere“, istaknuto je na današnjem sastanku.

Autor: N. Š. K.

Federalni inspektori su nakon nedavne odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o zabrani izvoza drveta za ogrjev i peleta, intenzivno vršili kontrole na terenu kako bi utvrdili da je zaustavljen vrtoglav rast cijena. Potvrđeno je to ovih dana Megafonu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), uz pojašnjenje da informacije o nalazima neće iznositi u javnost djelomično već da su sveobuhvatne nalaze inspektora proslijedili Ministarstvu trgovine FBiH, odnosno, Vladi Federacije BiH.

PRODAVCI SOCIJALNO NEOSJETLJIVI

Također nam je rečeno da se posvećeno radi na zaštiti potrošača.

Podsjetimo, cijena ogrjevnog drveta je posljednjih mjeseci viša za najmanje 50 posto dok je cijena peleta rasla i do 130 posto u odnosu na prošlogodišnju.

Nakon što je sačinjena informacija inspekcije, iz Vlade FBiH je danas objavljano da je u sjedištu Vlade u Sarajevu, na poziv federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića, održan sastanak sa predstavnicima Privredne komore Federacije BiH i privrednika, koje je predvodio predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Vildan Hajić. Sastanku su prisustvovali i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić i savjetnik premijera Federacije BiH za ekonomska pitanja Goran Miraščić.

„Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, po zaduženju Vlade Federacije BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila je da su proizvođači i prodavci peleta i ogrjevnog drveta, koristeći novonastalu situaciju općeg povećanja cijena roba i usluga, nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktuelnom momentu globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva“, saopćeno je nakon sastanka.

Federalna inspekcija je prethodnih dana izvršila uvid u stanje zaliha i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca peletom i ogrjevnim drvetom u Federaciji BiH te o tome izvjestila Federalno ministarstvo trgovine.

Na današnjem sastanku od svih sudionika zatraženo je da u skladu sa svojim kompetencijama, privrednom relevantnošću i utjecajem izvrše neophodnu koordinaciju sa relevatnim poslovnim subjektima za racionaliziranje troškova poslovanja radi snižavanja maloprodajnih cijena peleta i ogrjevnog drveta. Na sastanku je tokom diskusije istaknuto da bi u ovom momentu realna cijena za tonu peleta trebala iznositi od 400 do 450 KM, a za kubni metar iscjepanog ogrjevnog drveta od 100  do 120 KM.

MOGUĆE KAZNE

„Ukoliko izostane volja adresiranih poslovnih subjekata iz ove oblasti, Vladi Federacije BiH biće predloženo da u skladu sa zakonom i nadležnošću, poduzme i inicira mjere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere“, istaknuto je na današnjem sastanku.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.