Četvrtak, 13 Juna

Inspekcija u TK već kažnjava trgovce koji poskupljuju robu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“U više navrata smo vršili kontrole i bilo je nepravilnosti te su na licu mjesta izrečene upravne i prekršajne mjere prema licima koja su napravila prekršaj”, kaže za Megafon glavni tržišni inspektor Tuzlanskog kantona Nihad Habibović.

Autor: Mediha Tabaković

Na području Tuzlanskog kantona je u proteklih nekoliko dana zbog situacije u Ukrajini, kako smo prethodno pisali, došlo do nestašice osnovnih prehrambenih namirnica.

Nestašica koja je dijelom i vještačka zbog ponašanja trgovaca,  uzrokovala je i dodatna poskupljenja.

SVAKODNEVNE KONTROLE NA TERENU

Glavni tržišni inspektor Tuzlanskog kantona Nihad Habibović, navodi da je proteklih dana bilo intervencija zbog dizanja cijena proizvoda poput brašna, ulja, šećera.

“Prethodnih nekoliko dana bilo je intervencija zbog poskupljenja. Konstantno vršimo kontrolu u svim trgovinama prije svega trgovinskim lancima, a sve u vezi sa odlukom o mjeri neposredne kontrole cijena još iz prošle godine gdje su cijene, znači marže zamrznute u maloprodaji sa 31.12.2020. godine. U više navrata smo vršili kontrole i bilo je nepravilnosti, te su na licu mjesta izrečene upravne i prekršajne mjere prema licima koja su napravila prekršaj”, istakao je Habibović.

Kako Habibović ističe, u proteklim danima pored nestašice proizvoda došlo je i do manipulacija i prepodaje robe koju su građani mogli uglavnom da vide na drštvenim mrežama, gdje je jedan paket za preživljavanje kako su nazvali, u kojem se nalazi ulje, šećer i brašno, koštao 250 KM.

“Povećana tražnja uzrokovala je i nestašicu osnovnih prehrambenih artikala prije svega brašna i ostalih životnih namirnica, tako da je došlo do manipulacije i preprodaje. Pojavljuje se i na drštvenim mrežama, na pijacama i na ostalim mjestima, vrši se prodaja po nekim nenormalno visokim cijenama, tako da ćemo mi u skladu sa okolnostima vršiti pojačan nadzor i konstantno kontrolisati kako trgovinske objekte tako I ostale za koje postoji sumnja da vrše preprodaju odnosno prodaju ovih roba po nekim cijenama koje nisu prihvatljive odnosno koje nisu u skladusa propisima”, kazao je Habibović.

Kaznene mjere koje su izrečene od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, ne odnose se samo na trgovinske lance  manje trgovinske objekte. Mjere zabrane I sankcije biti će izrečene i licima koja samostalno vrše prodaju odnosno prepodaju robe.

“Kazne se odnose i na samostalna lica jer to uopšte nije dozvoljeno, fizičko lice koje nije registrovano da obavlja neku djelatnost ne može vršti prodaju, tako da po prijavama će biti vršene kontrole i svima će biti izrečene mjere zabrane i bit će sankcionisani u skladu sa zakonom”, naglasio je Habibović.

Glavni tržišni inspektor u TK Habibović u ime inspektorata pozvao je građane da prijave nepravilnosti i enormna poskupljenja putem web stranice Kantonalne uprave za inspekcijske posle Tuzlanskog kantona https://www.kuiptk.ba/

pismeno putem Centralne pisarnice kantonalnih institucija

ili putem telefona  +387 35 366 200, +387 35 366 201,

+387 35 366 202

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.