Utorak, 23 Jula

Ignoriranje ideje da se privatiziraju javna preduzeća

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) i visoki funkcioner SDS-a, upitan u intervjuu za BHT zašto podržava ideju privatizacije Elektroprivrede Republike Srpske (RS) ponovio je stav da „što bude više privatnog vlasništva mogućnost za krađu resursa biće manja“.

Ko kontrolira javne resurse taj je vlast

„Političke stranke se u principu, a naravno nisu sve stranke iste, nisu borile da građanima omoguće bolji život. One to govore ali ja mislim da u pozadini nije to. U pozadini je cilj da se ovlada resursima. Borba je za pozicije, za mjesta. Ako se ovlada sa ključnim resursima i ključnim pozicijama to je šansa da ta politička opcija obezbjedi prostor za novo kupovanje izbora u nekom sljedećem procesu. To je matrica koja se apsolutno primjenjuje u RS-u u zadnjih nekoliko izbornih procesa. I smatram, onoga trenutka kada se onemogući upravljanje ključnim državnim resursima kao što je Elektroprivreda, kao što su vode, šume i mnogi drugi javni resursi, šanse da izbori budu demokratični, da budu pošteni, da građani mogu da biraju, biće veće“, kazao je Šarović.  

Izjava, očekivano, nije proizvela javnu polemiku jer se ova tema u političkim krugovima uspješno ignorira.

Ministar Šarović je govorio o javnim resursima u RS-u ali je situacija u Federacije BiH identična.

Iako tokom predizborne kampanje političari uvjeravaju glasače da je im je mandat važan samo kao sredstvo za realizaciju programa koji bi omogućili bolji život za sve, a ne zbog pozicije i kontrole javnih resursa, svjedoci smo da se nakon svakih općih izbora vodi bitka oko ključnih funkcija u javnim kompanijama.

Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i njena pripadajuća preduzeća najčešće su na meti izbornih partnera jer se u ovoj kompaniji godinama smjenjuju pobjednici, odnosno, koalicioni partneri.

Jednaka je situacija u JP Autoceste FBiH.

Elektroprivredu HZHB Mostar kontroliraju političke opcije s hrvatskim predznakom i ova kompanija godinama posluje kao „država u državi“.

BH Telecom važi za čvrsto uporište isključivo SDA i nije bilo značajnijih promjena. Istina, tokom proteklog mandata i SBB je imao priliku predložiti kadrove u Nadzornom odboru (NO) BH Telecoma.

Preko Telecoma SDA kontrolira krupne finansijske tokove, a tako što na ključne pozicije zapošljavaju odane kadrove.  

Zabranjeni termin „zlatna koka“

Podsjetimo samo kakva se prašina podigla među uposlenicima Telecoma nakon informacije da će se raditi dubinska finansijska analiza kompanije, a što je shvaćeno kao signal za skoru prodaju.

Protivnici privatizacije kao argumente uglavnom koriste floskule kao što su „rasprodaja državnog blaga“ što građane asocira na mogućnost da bi prodaja bila nedomaćinski potez države, odnosno, Federacije. Tako se i u javnosti već stvorila percepcija o varijanti da BH Telecom bude privatiziran i građani su uglavnom protiv te solucije. Međutim, prešućuje se obrazloženje kome je zapravo u interesu sadašnja situacija.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.