Utorak, 23 Jula

Hodžić: Otvaranje Centra za autizam ključni je projekat u ovoj godini

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Esad Džidić i ministar zdravlja TK Božo Jurić, razgovaralisu danas sa prijateljem Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom (URDOSA) Emirom Altumbabićem o glavnim smjernicama i prioritetima u osnivanju Javne ustanove Centar za autizam Tuzlanskog kantona.

VEZANI TEKST: Altumbabić: Centar za autizam u Tuzli vrata korisnicima otvara u proljeće 2022. godine, posebna pažnja bit će posvećena ranoj intervenciji

Prema riječima premijera Hodžića, otvaranje Centra ključni je projekat u radu Vlade TK u ovoj godini a istovremeno je i riječ o novini u cijeloj Bosni i Hercegovini.

„Vlada TK i ministarstva posvećena ovom projektu shvatili su kao svoju obavezu da sakupe sve informacije i ključne osobe kako bi se stvorili osnovni uslovi za najosjetljiviju kategoriju društva“, kazao je Hodžić.

Predstavnik URDOSA-e Altumbabić zahvalio je za dosadašnju dobru saradnju i podršku.

„Zajednički cilj je funkcionalna institucija, prva specijalizirana javna ustanova ovog tipa u BiH. Stav našeg Udruženja da je važno u startu, na osnovu dosadašnjih iskustava prevenirati probleme koji postoje u sličnim ustanovama. URDOSA je izgradila povjerenje među roditeljima svojim sistematskim pristupom ali je i dalje otvorena za saradnju sa ostalim udruženjima koja okupljaju porodice i osobe sa autizmom“, kazao je Altumbabić.

„Ovaj skup posmatram kao sastanak prijatelja u istoj misiji“, kazao je ministar Džidić prezentujući korake koji slijede nakon okončavanja javne rasprave o Nacrtu zakona o osnivanju Javne ustanove Centar za autizam. Detektujući probleme koji mogu da se pojave u trenutku osnivanja Centra, ministar Džidić je naglasio da je u interesu krajnjih korisnika saradnja a ne rivalitet među udruženjima.

Posmatrajući cijeli proces nastanka Centra sa aspekta zdravstva, prema riječima ministra Jurića, potrebno je vrijeme da bi se stručnjaci specijalizirali za ovu oblast te će resorno ministarstvo biti angažovano u tom pravcu.

(Izvor: Press Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.