Srijeda, 29 Maja

Hodžić o borbi protiv korupcije u TK: Svi moraju biti uključeni u proces

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proces kreiranja Strategije borbe protiv korupcije bit će potpun kada se usvoji Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK, poručili iz OSCE-a.

Autor: Megafon.ba

O značaju zajedničkog angažmana svih institucija i pojedinaca u provedbi Strategije za borbu protiv korupcije 2021-2024. govorilo se danas na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i predstavnika Misije OSCE-a u BiH.

„Moram naglasiti da je održavanje ovakvih interesornih sastanaka na kojima će biti uspostavljena komunikacija u kojem se pravcu kreću aktivnosti u borbi protiv korupcije, izuzetno važno i pretpostavlja sistemsku reakciju – da svi moramo biti uključeni u taj proces“, kazao je premijer Hodžić.

Naglašavajući da je „iz perspektive OSCE-a suzbijanje korupcije prioritet“, šef Terenskog ureda u Tuzli Damir Gnjidić je kazao da su „pratili proces kreiranja Strategije i da ona nema snagu i težinu ukoliko se ne kompletira, a to će biti onda kada se usvoji Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK“.

Govoreći o procesu izrade Strategije te o identifikovanim rizicima, predsjednik Tima za prevenciju korupcije Miralem Halilović je rezimirao podatke dobijene od više od 200 institucija i iz anketa provedenih među građanima. Halilović je naglasio da nema jednostavnih i brzih rješenja u borbi protiv korupcije te da se svaka institucija uz podršku politike mora uključiti u proces.

Kao jedan od bitnijih faktora uspjeha je, prema riječima predstavnice OSCE-a Dragice Karadžin, razvijanje mehanizama koordinacije između Tima za prevenciju korupcije i predstavnika institucija, kao i uključivanje cijelog društva.

Na današnjem sastanku predstavnici Ministarstva zdravstva i Ministarstva finansija prezentovali su akcione planove za provođenje strategije borbe protiv korupcije koji bi trebali olakšati izrade planova ostalih organa uprave koji imaju obavezu kreirati ovaj dokument.

(Izvor: Vlada TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.