Petak, 14 Juna

HITNE MJERE: Iz Glasa malih biznisa poručili političarima, izađite iz skloništa jer ćemo vas kriviti za otkaze

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Glas malih biznisa je online platforma koja je u samo nekoliko dana okupila više od 27.000 članova. Grupa je okupljena u Facebook grupi koju je pokrenuo biznismen i marketing stručnjag Ejub Kučuk kako bi poslodavci i zaposleni u firmama koje će biti pogođene ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom virusa Covid- 19 (koronavirus), zajednički djelovali prema donosiocima odluka i kako bi se što hitnije poduzele mjere za sprječavanje ekonomskog sloma privrede.

Ugroženo 262.000 radnih mjesta

Iz grupe Glas malih biznia uputili su otvoreno pismo na adrese Željka Komšića (DF), Dragana Čovića (HDZ BiH), Fahrudina Radončića (SBB), Bakira Izetbegovića (SDA), Nermina Nikšića (SDP), Elmedina Konakovića (NiP), Predraga Kojovića (NS) i Mirsada Kukića (PDA) a sadrži hitne mjere za spas obrta, malih biznisa i, kako se navodi, 262 hiljade radnih mjesta.   

HITNE MJERE ZA SPAS OBRTA, MALIH BIZNISA I 262.000 RADNIH MJESTA

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

obraćamo vam se ispred Facebook grupe Glas Malih Biznisa koja je za samo 5 dana okupila 27.000 vlasnika i uposlenika obrta i malih biznisa BiH. U našoj bazi podataka (tabelarni pregled dostavljamo u prilogu) je za samo 3 dana registrovano blizu 3000 biznisa sa više od 20.000 zaposlenih, a prema sprovedenoj anketi koja obuhvata 1722 firme, 75% uposlenih iz ove oblasti će završiti na birou u narednih 15 dana, ako se ne reaguje HITNO i prema svima jednako.

Napominjemo da je u BiH registrovano 27.000 malih biznisa i 48.000 obrta sa blizu 350.000 uposlenih. Od toga je ugroženo 262.000 radnih mjesta što bi blokiralo BIH na svim nivoima u veoma kratkom periodu.

Neformalnim kanalima (27.000 vlasnika malih biznisa brzo dođu do svega što ih interesuje) došli smo do prijedloga “korona zakona” koji će vam uskoro biti prezentiran i koji ne samo da je najgori u regionu i u Evropi, nego je svjetlosnim godinama udaljen od usvojenih mjera RS i grada Banja Luka. Ne samo da nisu stimulativne, nego i demotiviraju firme da zadrže uposlene. Posebno se odnosi na sljedeće:

Član 2. Zakona podrazumijeva nalog svim nivoima vlasti da:

–  Ne realizuju potpisane ugovore i ne izdaju narudžbe!

–  Da ne plaćaju realizovane projekte za koje još nisu dobili fakture!

Ovim zakonom ne stavljate samo Zakone FBiH izvan snage, nego nalažete Entitetu, Kantonima i Opštinama kršenje poslovnih ugovora što povlači veliki tužbi čime ćete oštetiti i dobavljače i sve nivoe vlasti.

Član 3. koji reguliše plaćanje poreza i doprinosa nalaže:

Poreznim obveznicima „kojim je zabranjen rad“ i kojim je pao promet za minimalno 25%, a da nisu otpuštali radnike (zakon se donosi skoro 4 sedmice od zabrane rada) bit će refundirani troškovi doprinosa (ili će biti oslobođeni plaćanja doprinosa ako donesu neke potvrde) čime:

U nepovoljan položaj stavljate hiljade, možda i desetine hiljada firmi, obrta, djelatnosti, dobavljača firmi kojima nije zabranjen rad, ali nisu u mogućnosti da rade zbog ograničenja kretanja i trpe ogroman pad prometa i rast troškova.

U nepovoljan položaj stavljate firme koje rade, ali zbog smanjenog kretanja i restriktivnih odredbi (1.5m udaljenosti, jedan kupac + jedan uposleni, jedan covjek u taksi vozilu…) trpe veliki pad prometa i gubitke u poslovanju.

Umjesto da se firme oslobađaju plaćanja poreza i doprinosa na sve isplaćene plate bez ikakvog uvjetovanja (osim da imaju izmirene sve poreske obaveze, osim poreza na dobit sa 31.12.2019), firme moraju podnositi zahtjeve,tražiti refundiranja u vidu donacije ili zajma (sramotan prijedlog)

Refundiranje se ne primjenjuje nigdje u regiji, svijetu, uključujući i RS, jer u ovim uvjetima poslovanja firme nemaju dovoljno sredstava da uplate sve troškove: plate, doprinosi, režije, najamnine.

Član 4. Reguliše isplatu poreza na dobit i akontacije na dobit na način:

Porezni obveznici „kojim je zabranjen rad“ i kojim je pao promet za minimalno 25% u martu i aprilu 2020 oslobađaju se akontacije poreza na dobit i dohodak samo u mjesecima u kojim traje stanje prirodne nesreće, a 30 dana nakon prestanka trebaju tražiti umanjenje.

I u ovom članu se ne vodite ekonomskim principima i principima pravednosti za cijelu privredu, pa time stavljate u nepovoljan položaj sve firme kojima nije zabranjen rad ali ne mogu raditi ili im je značajno pao promet, firme koje rade ali imaju povečane troškove rada zbog posebnih uvjeta poslovanja, policijskog sata, rada u grupama kako se ne bi svi razboljeli, organizuju specijalni prevoz jer nema gradskog transporta i slično.

Isto tako, kako FBiH može predvidjeti dobit firmi prema dobiti iz 2019 godine ako firme ne rade jedan, dva, tri, pet mjeseci i ako će zbog toga poslovati s gubitkom. Samim tim, FBiH želi naplatiti sredstva koja joj ni po kojem osnovu ne pripadaju što je u krivičnom zakonu ravno iznudi.

Član zakona uopšte ne reguliše plaćanje poreza na dobit iz 2019 kojom će oni koji su imali dobit pokrivati troškove broja zaposlenih i poslovanja. Umjesto da firme budu nagrađene (svejedno su dobar dio dobiti platili akontacijom poreza na dobit), firme se kažnjava.

Član 7. Ne uvodi opšti moratorijum na rate kredita nego daje diskreciono pravo bankama da same određuju kome će odobriti i pod kojim uvjetima pri čemu FBiH opet ne poštuje pravo jednakosti i jedan dio građana i privrede stavlja u povlašten položaj u odnosu na sve ostale.

Kao predstavnici industrije koja ima 75.000 pravnih lica veoma smo zabrinuti sporim rješavanjem problema s kojim se biznisi suočavaju, kao i asimteričnim rješenjima koja bi obuhvatala samo određene dijelove privrede i kojima bi se uslovljavalo zadržavanje radnika na radnim mjestima obzirom da Vlada kasni s mjerama 4 sedmice. Nisu pogođeni samo turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo, nego sve industrije podjednako; drvna, prerađivačka, tekstilna, uslužna, stomatološke ordinacije, vrtići, škole stranih jezika i plesa, marketing i oglašavanje, mediji, pekarstvo i farmacija (iako im nije zabranjen rad) zbog umanjenih prometa s punim troškovima rada uz rizik od zaraze COVID-19, poljoprivreda, kultura, umjetnost, organizacija događaja, fotografi, catering, organizatori vjenčanja, jednom rječju SVI koji imaju registrovane djelatnosti.

Da bi ojačali finansijsku strukturu firmi, zadržali likvidnost, potakli plaćanje u privredi i omogućili privrednicima isplatu plata i zadržavanja radnika na radnim mjestima te samim tim smanjili veliki gubitak radnih mjesta zahtijevamo da se donese sveobuhvatan plan na svim nivoima koje će objediniti “korona zakon” na nivou BiH. Plan je provodiv, a za sve predložene aktivnosti postoje pare koje se mogu usmjeriti za rješavanje problema privreda i očuvanje ekosistema FBiH.

Zaista se nadam da ćete shvatiti ozbiljnost situacije, da ćete se ugledati na političke predstavnike i lidere u RS, da ćete dobro razmisliti o svemu navedenom i reperkusijama koje će izazvati planirane mjere članova Vlade FBiH i kriznog štaba FBiH koji dolaze, koje vode članovi stranaka koje vi predvodite. Nadamo se da ćete i vi, lideri opozicionih stranaka, izaći iz svojih skloništa, aktivirati se i podržati naše aktivnost jer ništa do sad niste uradili da pomognete građanima i privredi u BiH.

Mi nećemo kriviti krizne štabove, nego baš vas lično, vaše stranke i vaša djela u očuvanju ili uništavanju privrede u BiH. Vi ste ih postavili, vi to ćutnjom odobravate, vi odgovarajte za njihova djela i sudbinu 350.000 radnika koji bi mogli završiti na birou, a njihove firme u stečaju, kaže se u pismu Ejuba Kučuka u ime članova Grupe malih biznisa upućenom predstavnicima vladajućim političkih stranaka.

Izvor: Facebook Grupa malih biznisa

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.