Utorak, 23 Jula

Hasić: Brojne osobe sa invaliditetom bez asistenta ne mogu biti u (samo)izolaciji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Članovi Udruženja „Samostalan korak“ pomažu jedni drugima u nabavci hrane, lijekova i sami šiju zaštitne maske

Autorica: M.V.

Slijepim, slabovidnim, osobama sa govornim i slušnim te drugim smetnjama, u vanrednoj situaciji i s brojnim ograničenjima u kretanju i komunikaciji zbog pandemije koronavirusa, narušen je ustaljeni način života i rada, te i onima koji su edukacijom dostigli visok stepen samostalnosti nametnute su obaveze zbog kojih im je u ovom periodu potrebna pomoć drugih osoba.

Jedni drugima nabavljaju hranu i lijekove

Predsjednica Udruženja „Samostalan korak“ iz Sarajeva, Almira Hasić, i službeno se obratila Kriznom štabu Kantona Sarajevo kako bi ukazala na činjenicu da mnoge osobe sa invaliditetom bez pomoći asistenta ne mogu biti u (samo)izolaciji te da im je neophodno osigurati i lakšu dostupnost informacija i drugu pomoć.

„Osobe sa invaliditetom su višestruko rizična kategorija što zavisi od vrste i stepena invaliditeta, objektivnih i subjektivnih okolnosti. Kada govorimo o objektivnim okolnostima to su dostupnost informacija (u elektronskoj formi za osobe sa oštećenjem vida, na znakovnom jeziku za osobe sa oštećenjem sluha), posredovanje (savjetodavna podrška), pristupačnost okruženja. Subjektivne okolnosti zavise od toga koliko su osobe sa invaliditetom spremne i prethodno pripremljene na novonastalu situaciju.“

Slijepe i slabovidne osobe koje imaju pristup mobilnim aplikacijama koje pretvaraju tekst u zvuk masimalno koriste društvene mreže kako bi međusobno bili u stalnom kontaktu, međutim, nemaju sve osobe takve mogućnosti i ovisni su o drugima.

 „Trudimo se da obezbijedimo pomoć u nabavci neophodnih namirnica i lijekova. Uputili smo dopis Kriznom štabu Kantona Sarajevo kako bi se informisali o ospecifičnim mjerama i aktivnostima jer mnoge osobe sa invaliditetom bez pomoći drugog lica ne mogu biti u samoizolaciji“.

Predsjednica Udruženja Samostalan korak kaže da su se samoorganizirali i da njihovi volonteri od kuće prilagođavaju nastavni sadržaj za članove koji su se odlučili dodatno prekvalifikovati za telefonskog operatera i fizioterapeuta.

Volonterke šiju zaštitne maske

„Naša volonterka Azra šije maske koje ćemo proslijediti ustanovama sa kojima imamo odličnu saradnju, Javnoj ustanovi Terapijska zajednica kampus, Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu“, kazala je Hasić.

Iako se za sada u Udruženju koje Hasić vodi uspješno samoorganiziraju, ipak vjeruje da će krizni štabovi na nivou cijele Bosne i Hercegovine, a koji iz sata u sat donose nove mjere kako bi se u vanrednoj situaciji osobama u izolaciji olakšao život, pronaći način i da se što više tih mjera prilagodi i osobama sa invaliditetom.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.