Utorak, 23 Jula

GREENPEACE UPOZORAVA: Blok 7 TE Tuzla i TE Banovići povećat će stopu smrtnosti stanovništva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bosna i Hercegovina je među zemljama u Evropi koje su najviše pogođene onečišćenjima iz termoelektrana na ugalj. Ipak, jedna je od rijetkih zemalja gdje se i dalje planira izgradnja novih termoelektrana, koje bi mogle negativno utjecati na kvalitetu zraka i javno zdravlje desetljećima nakon izgradnje, upozoravaju u najnovijoj studiji organizacije Greenpeace.

Uticaj na kvalitet zraka i javno zdravlje

Ova studija procjenjuje utjecaj dvije predložene termoelektrane, Tuzla blok 7 i Banovići. „Ukoliko bi došlo do njihove izgradnje i rada, emisije iz ovih postrojenja bi nanijele značajnu štetu javnom zdravlju, uključujući procijenjenih 30 preuranjenih smrti godišnje, kao i 7,600 dana bolovanja, 470 astmatičnih napada kod djece i 25 hospitalizacija godišnje, 40- ero djece koja bi bolovala od bronhitisa. Ukoliko ova postrojenja budu radila 30 godina, procijenjeni kumulirani zdravstveni utjecaj za taj period, bi bio 960 preuranjenih smrti“, navedeno je u izvještaju koji možete pogledati ovdje.

Ovi projekti će imati značajan prekogranični utjecaj, s obzirom na to da će se 810 od 960 preuranjenih smrti, koje se pripisuju zagađenju iz ovih postrojenja tijekom 30 godina njihovog rada, dogoditi izvan granica BiH. Zemlje koje će biti najviše pogođene su Srbija, Italija, Rumunjska, Mađarska i Hrvatska.

Utjecaji emisija iz termoelektrana Tuzla 7 i Banovići na kvalitet zraka su modelirane upotrebom CALPUFF modela raspršivanja, koji koristi detaljne satne podatke o stanju vjetra i ostalih atmosferskih uvjeta kako bi se pratio prijenos, hemijska transformacija i taloženje onečišćujućih tvari. CALPUFF model se također u velikoj mjeri koristi kod procjene kratkoročnih i dugoročnih utjecaja raspona emisija od strane industrijskih izvora onečišćenja. Model predviđa povećanje satne, dnevne i godišnje koncentracije onečišćujućih tvari emisijama iz ispitivanih izvora.

Emisije iz termoelektrane doprinose okolišnim koncentracijama PM2.5, NO2 i SO2, koje dovode do povećanja rizika za kako akutne, tako i za hronične bolesti i simptome. Utjecaji se šire nekoliko stotina kilometara od termoelektrana i utiču na kvalitet zraka, posebno u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Sloveniji i Italiji.

Učinci povećanja koncentracije onečišćujućih tvari na javno zdravlje su kvalificirani prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za zdravstvenu procjenu utjecaja onečišćenja zraka u Evropi. Rezultati pokazuju da će, ukoliko se izgrade i počnu sa radom kako je planirano, ove termoelektrane biti odgovorne za oko 30 preuranjenih smrti godišnje.

Autorica izvještaja Procjena utjecaja planiranih termoelektrana, Tuzla blok 7 i Banovići, na kvalitetu zraka, zagađenje i zdravlje stanovništva je Lauri Myllyvirta, glavni analitičar, Greenpeace Odjeljenja za zagađenje zraka

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.